BASF se implică în identificarea ingredientelor active pentru combaterea coronavirusului

S.B.
Companii / 15 iunie 2020

BASF se implică în identificarea ingredientelor active pentru combaterea coronavirusului

BASF oferă grupurilor de cercetare acces gratuit la substanţele din banca sa, care cuprinde câteva milioane de intrări

Supercomputerul Quriosity identifică şi optimizează moleculele adecvate pentru proiectul public de cercetare

Ca parte a iniţiativei sale "Helping Hands", BASF oferă sprijin la nivel mondial grupurilor de cercetare academică, în cursa pentru identificarea unui ingredient activ adecvat, menit să trateze pacienţii infectaţi cu Coronavirus.

"Noi nu dezvoltăm ingrediente farmaceutice active, dar BASF are peste 150 de ani de experienţă în cercetarea substanţelor. Acest lucru înseamnă că avem cunoştinţe şi bănci enorme de substanţe, o varietate mare de ingrediente active", a spus dr. Peter Eckes, preşedintele Departamentului de Cercetare în Domeniul Bioştiinţei la BASF.

Compania şi-a dezvoltat propriile programe de software pentru proiectarea moleculelor, dar are şi propriul supercomputer numit Quriosity.

"Utilizarea acestor capacităţi enorme de cercetare este un alt mod prin care putem contribui la combaterea pandemiei de Coronavirus", a declarat Eckes.

Cu scopul de a identifica rapid un ingredient activ adecvat împotriva virusului SARS-CoV-2, instituţiile academice testează în toată lumea eficienţa medicamentelor aprobate, care sunt deja utilizate în tratarea altor boli virale. Aceşti compuşi, însă, nu sunt suficient de eficienţi, fiind necesară căutarea unor derivaţi îmbunătăţiţi ai ingredientelor active. Astfel, cercetătorii BASF au efectuat o căutare asistată de calculator în banca de substanţe a companiei, care conţine câteva milioane de molecule, pentru a găsi compuşi similari, fapt care a dus la identificarea a 150 de "candidaţi" promiţători.

BASF pune aceste molecule la dispoziţia grupurilor de lucru academice în mod gratuit şi permite, de asemenea, utilizarea moleculelor pentru cercetare, fără a solicita patentarea. "De mai mulţi ani susţinem cercetarea academică pentru medicamente folosite în tratarea bolilor infecţioase, cum ar fi malaria, aşa că am putut să apelăm rapid la contactele şi procesele noastre deja existente pentru acest proiect", a spus dr. Matthias Witschel, partener de cercetare în cadrul Diviziei de Cercetare în Domeniul Bioştiinţei la BASF.

Supercomputerul Quriosity modelează moleculele potrivite

O a doua abordare a fost iniţiată de chimiştii de la unitatea de chimie computaţională, care s-au gândit la modul în care îşi pot folosi cunoştinţele pentru a ajuta la căutarea ingredientelor active. Aceştia au luat în vedere proiectul "COVID-19 Moonshot", al start-up-ului PostEra, în cadrul căruia oamenii de ştiinţă din întreaga lume s-au oferit să ajute la găsirea unei substanţe care inhibă aşa-numita protează principală virală, o enzimă esenţială a virusului. Acest inhibitor este destinat prevenirii replicării virusului în corpul uman. Cercetătorii BASF s-au alăturat acestui efort colaborativ de căutare şi au modelat numeroase molecule noi, cu ajutorul unui program pe calculator dezvoltat intern, dar şi al supercomputer-ului Quriosity. În cele din urmă, au găsit 20 de molecule care, în simulare, se potrivesc în mod optim în locul proteazei principale. Cercetătorii au furnizat gratuit aceste sugestii de molecule pentru studiile viitoare.

"Cu aceste molecule simulate pe computer, nu ştim întotdeauna dacă şi cât de bine pot fi sintetizate", a explicat prof. Klaus-Jurgen Schleifer, şeful Departamentului de Chimie Computaţională din Divizia de Cercetare în Domeniul Bioştiinţei. Prin urmare, cercetătorii BASF urmăresc şi o a treia abordare, care se concentrează tocmai pe acest aspect. Cu ajutorul supercomputer-ului, au testat toţi compuşii care, în principiu, ar putea fi sintetizaţi de unul dintre producătorii contractaţi care participă la proiectul COVID-19 Moonshot. "Vorbim aici despre aproximativ 1,2 miliarde de posibili compuşi, al căror potenţial de a inhiba proteaza principală a SARS-CoV-2 a fost calculat", a spus Schleifer. Avantajul este că toate moleculele promiţătoare pot fi sintetizate rapid, şi apoi testate şi în experimente. BASF va pune, de asemenea, aceste rezultate la dispoziţia publicului, prin intermediul proiectului COVID-19 Moonshot.

"Sunt foarte fericit că putem să susţinem cercetarea ingredientelor active cu expertiza noastră specială în domeniul chimiei şi, astfel, să oferim echipelor de cercetare academică atât molecule reale, cât şi virtuale. Sperăm că acestea vor ajuta la dezvoltarea unui medicament împotriva Coronavirusului", a spus Eckes.

Sprijinul acordat grupurilor de cercetare academică pentru găsirea unui ingredient activ este una dintre numeroasele iniţiative ale campaniei BASF "Helping Hands". La nivel mondial, BASF investeşte în total peste 100 de milioane de euro pentru a lupta împotriva pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb