Bătaie între fete

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 august

Cătălin Avramescu

O zi istorică pentru drepturile femeilor! Şi ce coincidenţă... Momentul epocal s-a petrecut chiar la Paris, în oraşul revoluţiei drepturilor omului şi al Cultului Raţiunii. La câţiva paşi de locul unde au fost ghilotinaţi mii de... scuze, am deviat de la subiect. Să revenim. Algerianca Imane Khelif a făcut-o praf pe unguroaica Anna Hanori într-un ring olimpic de box. Astfel, femeile au câştigat un drept pe care generaţii de bărbaţi patriarhali l-au negat. Acela de a fi rupte în bătaie în aplauzele publicului.

Exista o vreme când meciurile între femei erau organizate doar la circul ambulant, după numărul cu cămila şi înainte de acela cu mâncătorul de săbii. Aceea era însă discriminare. Bărbaţii albi plăteau, consumau alcool şi perpetuau astfel inegalităţile sociale. Vă daţi seama că acelea erau meciuri în care ambele protagoniste ieşeau şifonate, în râsetele audienţei. Altfel spus, făceau jocul "sistemului".

Dar aşa cum ne arată Lenin, revoluţia se cloceşte la periferie. Femeile-femei deveniseră un "aliat obiectiv" al patriarhalismului, o clasă în sistemul capitalist al plus-valorii adăugate. Ele ajunseseră să îşi cumpere singure port-jartierele cu care erau ţinute captive în dormitor.

Aşa că salvarea a venit din cea mai neaşteptată direcţie. Trans-genderul. Personajul este nou. Unii ar spune că nimeni nu auzise de acesta până la marxiştii extremi din anii 1990, din câteva universităţi occidentale, însă eu sunt convins că ce ştiu ei?

Ideea este simplă. Cineva se declară femeie. Credeaţi că este complicat? Tovarăşi, marile idei, cele care schimbă istoria, sunt simple. Iată-l pe nebunul care chiar se credea Napoleon, iar doctorii l-au declarat un caz tipic de schizofrenie. Cred că iar am deviat de la subiect.

Revenim. Cu literă mare, de la Stânga. Intră în scenă Imane Khelif. Născută în Algeria, are paşaport algerian. Acolo scrie că este femeie. Algeria este o ţară veselă, unde se consumă multe curmale, poate că unele au stat prea mult la soare... O fi fost o eroare pe undeva? Am văzut poze cu Khelif şi este tipul de persoană cu care nu vrei să te întâlneşti noaptea pe stradă.

Previzibil, reacţiunea burgheză s-a mobilizat. Federaţia Internaţională de Box a declarat că, după teste, a descoperit că Khelif are un nivel al testosteronului prea ridicat pentru o femeie şi că are chiar cromozomi masculini, XY. Aşa că i-a interzis să participe la competiţiile organizate sub egida sa.

Noroc cu Comitetul Internaţional Olimpic. După o listă lungă de scandaluri de corupţie, acesta s-a auto-educat. A realizat că Jocurile Olimpice nu sunt ceva născut din mintea omului alb, occidental. Cum ele au fost inventate de grecii antici şi resuscitate de un francez din secolul al XIX-lea, probabil că am deviat iarăşi de la naraţiune. Unde rămăsesem?... Aha! Ideea este că ce ştiu ei? Jocurile Olimpice sunt pentru oricine. Comitetul Olimpic a început să admită sportivi din Rusia şi Belarus, din Coreea de Nord. Cum era să lase o biată algeriană pe dinafară? Thomas Bach, preşedintele Comitetului, a declarat chiar că cei care o acuză că este bărbat fac "hate speech" şi că asta este inacceptabil. Să vedem, aşadar, ce este acceptabil pentru domnul Bach.

Italianca Angela Carini era printre cele mai bune pugiliste din clasa sa de greutate. Este poliţistă şi era motivată să câştige o medalie în memoria tatălui ei, care murise cu o lună înainte. În doar 46 de secunde, Khelif i-a scos boxul din cap. La propriu. A lovit-o atât de tare încât i-a sărit cureaua de la cască. Angela Carini a început să plângă. După privire, nici nu înţelegea ce a dat peste ea.

Ar trebui cineva să îi explice că a avut noroc. În cele câteva meciuri de "arte marţiale mixte" în care femei au înfruntat transexuali, doamnele au ieşit din ring, de regulă, direct pe targă. Într-un meci de box thailandez organizat în 1994, olandeza Lucia Rijker, multiplă campioană, numită şi Lady Tyson, a măncat o bătaie ca în "Şapte Păcate" de la un boxer oarecare.

Iar am deviat de la agendă. Deci. Urmează semi-finala, unde ne aşteptăm de la Khelif să o zapeze pe thailandeza Janjaem Suwannapheng mai repede decât a durat să îi scriu acesteia numele. Oricum ar fi, o medalie olimpică îi este garantată.

Acum, dacă aveţi, ca subsemnatul, vreo fată pe care urmează să o daţi la şcoală, nu vă îngrijoraţi prea tare. S-ar putea să vină acasă cu nasul fracturat de un băiat care joacă fotbal în grupa de fete. Dar cine a murit din asta? (Marşul Istoriei spre Progres cere să spargi ouă - sau ceva asemănător). Iar când fata creşte şi o daţi la grupa de înot, va trebui să suporte în vestiar cum lângă ea se dezbracă un cetăţean cu sexul masculin la vedere. Nimeni nu trebuie discriminat. În Scoţia parlamentul local a dat o lege care permite violatorilor (aceştia sunt de regulă bărbaţi - dar ce ştiu eu?) să se declare femei şi să fie transferaţi direct în închisoarea de femei.

Trăim vremuri noi, emancipate. Bănuiesc că aşa arată progresul moral. Mulţumim, Algeria! Mulţumim, Comitet Olimpic! Aştept acum să fie riguroşi şi să permită apoi intrarea în ring, împotriva unei femei, şi a unei femele de crocodil sau de urs polar. Dreptul de a fi consumat în arenă drept hrană, în aplauzele gloatei, trebuie recâştigat, după secole de creştinism. "Toate speciile sunt egale!" - după cum proclama, din canal, Omul-Pinguin.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb