Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur şi antrenează sistemul imunitar, potrivit studiilor clinice. Este unul dintre vaccinurile aflate în faze avansate şi cu rezultate promiţătoare. Jurnalistul BBC Richard Fisher s-a oferit voluntar pentru testarea vaccinului.
"Totul a început într-o seară târzie, la sfârşitul lunii mai, când am dat peste un tweet al unui filosof de la Universitatea Oxford despre un test clinic pentru vaccin, despre care ştiam că avansează repede. S-a oferit voluntar. Aşa că, în timp ce soţia mea dormea lângă mine, am completat şi formularul de pe site-ul grupului şi apoi am uitat de el.
Câteva săptămâni mai târziu, mă aflam într-o secţie de neurologie modificată pentru testele clinice de la Oxford, urmărindu-l pe unul dintre oamenii de ştiinţă, Matthew Snape, pe un ecran, în timp ce explica la ce să ne aşteptăm ca voluntari - ce putem şi nu putem face, cum funcţionează ştiinţa din spatele vaccinului şi la ce efecte secundare trebuie să avem grijă", a povestit Fisher.
10.000 de voluntari au participat la studiul clinic. Ei au fost împărţiţi în două grupuri. Un grup a primit vaccinul experimental împotriva COVID-19, iar altul, un vaccin deja existent, împotriva meningitei, folosit pe post de placebo.
Fisher a primit vaccinul în 3 iulie, la spitalul St George's, în ultima zi a testelor clinice.
"Trecem din nou prin istoricul meu medical, mi se ia din nou sânge, dar Galiza (medicul Eva Galiza, n.r.) - cercetător de vaccinuri pediatrice recrutat în echipă - habar nu are dacă pot participa până când ajunge la farmacie. Sunt intrigat să aflu că nici ea nu ştie mai mult decât mine despre ce se va întâmpla în continuare. Pentru a se asigura că rezultatele studiului sunt valabile, nici participanţii, nici medicii care injectează vaccinul nu ştiu dacă este cel experimental sau vaccinul de control pentru meningită", spune Fisher.
"Când se întoarce Galiza, are în mână un flacon. Nu-i văd chipul în spatele măştii, dar ochii îi zâmbesc. După săptămâni de aşteptare, o înţepătură în braţ şi o injecţie, iar un vaccin intră în fluxul meu sanguin. Şi şansele sunt de 50%. Nu voi şti până nu se va termina studiul", povesteşte el.
După o săptămână, i s-a cerut să-şi facă un test COVID, care a ieşit negativ. Va face săptămânal astfel de teste timp de patru luni şi va face analize de sânge în mod repetat, timp de un an.
"Mă bucur că am avut posibilitatea de a juca un rol foarte mic - alături de alte 10.000 de persoane - într-un proces pe care întreaga lume îl urmăreşte. Ritmul în care grupul Oxford a răspuns la această criză, precum şi munca grea şi organizarea persoanelor implicate, sunt impresionante. Înainte de pandemie, mulţi dintre aceşti medici şi cercetători lucrau în colţuri relativ obscure ale dezvoltării vaccinurilor sau pediatriei, din curiozitate ştiinţifică sau pentru un scop individual. Nu se aşteptau niciodată să ducă speranţele şi aşteptările a miliarde de oameni pe umeri", mai spune jurnalistul.