BBC: Până la 75.000 de locuri de muncă din domeniul serviciilor financiare - în pericol după Brexit

Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2017

Până la 75.000 de locuri de muncă din domeniul serviciilor financiare - în pericol după Brexit

Cifrele BoE sunt valabile în cazul unui scenariu rezonabil, mai ales dacă nu se va ajunge la un acord specific în domeniul serviciilor financiare post-Brexit, dar s-ar putea modifica în funcţie de viitoarele relaţii comerciale dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Banca Angliei nu a comentat raportul BBC.

Multe locuri de muncă din domeniul serviciilor financiare vor fi mutate pe continent, iar Marea Britanie va pierde un număr substanţial de slujbe în acest sector, estimează Banca Angliei.

Instituţia a cerut băncilor şi altor instituţii financiare, cum ar fi fondurile speculative, să-şi prezinte planurile în eventualitatea în care Marea Britanie va face afaceri cu UE conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce a fost descris de unii analişti un "hard Brexit". Aceasta înseamnă că băncile cu sediul în Regatul Unit îşi vor pierde drepturile de paşaport.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din PIB-ul Regatului Unit. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state din UE.

De asemenea, UE ar putea impune reglementări specifice privind locaţia firmelor din sectorul serviciilor financiare, ceea ce va duce la mutarea locurilor de muncă din domeniu spre Paris sau Frankfurt.

Un sondaj de opinie realizat de Reuters în rândul a 100 de firme financiare arată că în primii ani după Brexit ar putea fi pierdute sub 10.000 de locuri de muncă.

Dar Banca Angliei consideră că cifra de 10.000 va fi în prima zi după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă nu se va ajunge la un acord.

Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă în domeniul bancar şi 20.000 de poziţii în serviciile financiare deoarece clienţii vor muta active de 1.800 de miliarde de euro (2.100 de miliarde de dolari) din Marea Britanie după Brexit, conform calculelor realizate recent de think tank-ul Bruegel, cu sediul în Bruxelles.

Şi Xavier Rolet, directorul general al Bursei de la Londra (London Stock Exchange), a sugerat că peste 200.000 de slujbe ar putea fi pierdute.

Banca Angliei apreciază că este un nivel mult prea ridicat, iar scenariul său pentru următorii trei-cinci ani este mai apropiat de cel al firmei de consultanţă Oliver Wyman care estimează că vor fi mutate din Regatul Unit 65.000 - 75.000 locuri de muncă.

Până la 40.000 de slujbe ar putea fi pierdute direct din domeniul serviciilor financiare şi încă 30-40.000 din activităţi asociate, cum ar fi servicii juridice şi profesionale. Dar vor exista şi oportunităţi după Brexit, cum ar fi dezvoltarea de servicii financiare pentru economiile emergente din Orientul Mijlociu şi Asia, se arată în studiul Oliver Wyman.

Chiar dacă 75.000 de slujbe vor fi mutate, Londra va rămâne de departe cel mai mare centru financiar din Europa, cu peste un milion de oameni angajaţi în domeniul serviciilor financiare, în capitală şi în restul Marii Britanii.

Gigantul bancar american JP Morgan a anunţat după referendum că va muta 4.000 de angajaţi, dar a redus cifra la aproximativ 1.000. Grupul bancar elveţian UBS va muta 250 de angajaţi, după ce iniţial plănuise să reloce 1.000.

Lloyd Blankfein, directorul general al Goldman Sachs, a anunţat pe Twitter că petrece mult mai mult timp la Frankfurt, chiar dacă banca americană construieşte un sediu imens la Londra.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb