Planurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) să fuzioneze cu Patria Bank au fost date peste cap de instanţele de judecată, întârzierea fiind mai mare decât speraseră oficialii băncilor.
După ce Tribunalul Bucureşti a respins fuziunea, în ianuarie, Curtea de Apel a făcut acelaşi lucru, la termenul din 2 martie.
Banca Carpatica a transmis, vineri, că implementarea procesului de fuziune, care a fost aprobat de Banca Naţională, în data de 29 noiembrie 2016, se prelungeşte, date fiind ultimele decizii ale instanţelor: "La nivelul Curţii de Apel Bucureşti, dosarul privind fuziunea celor două bănci a fost respins pe cale de excepţie fără a se analiza argumentele care motivau apelul, din cauza unor chestiuni procedurale, în cadrul cărora băncile au încercat să optimizeze termenele instanţelor pentru obţinerea cât mai rapidă a aprobării legale a fuziunii. Argumentele care susţin apelul celor două bănci implicate în fuziune urmează a fi analizate într-o etapă viitoare de către instanţa competentă.
Băncile vor continua etapele procedurale legale pentru a finaliza această etapă şi a implementa fuziunea cât mai curând".
Deşi oficialii BCC invocă motive procedurale, în cazul dosarului de la Curtea de Apel, şi necesitatea unor clarificări formale, în cazul speţei de la Tribunalul Bucureşti, este clar că situaţia le-a încurcat planurile, în condiţiile în care fuziunea era prezentată ca şi făcută, într-o campanie media.
Cele două bănci sunt nevoite să păstreze un ton optimist în comunicatele oficiale, însă unele voci ridică semne de întrebare asupra posibilităţii ducerii la bun sfârşit a procesului de fuziune, în condiţiile celor două decizii de respingere ale instanţelor de până acum.
Conform proiectului de fuziune, capitalul social al Băncii Carpatica se va majora cu 297,29 milioane de lei, ca efect al fuziunii prin absorbţie cu Patria Bank. Astfel, capitalul social al Băncii Carpatica ulterior implementării fuziunii va fi de 376.239.921,3 lei, reprezentat de 3762.399.213 acţiuni fiecare având o valoare nominală de 0,1 RON/acţiune.
La data Proiectului de Fuziune, Patria Bank deţinea 64,1627% din capitalul social al Băncii Carpatica şi 78,7447% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de Banca Carpatica.
La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).
Banca Comercială Carpatica a raportat o pierdere de 42,05 milioane de lei în 2016, în scădere cu 44% faţă de 2015, potrivit raportului preliminar.
1. Explicatia:
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 13.03.2017, 11:24)
Explicatia este ca au avut avocati prosti, care habar nu au sa faca o fuziune. Asta era clar de la Tribunal, dar au vrut ei sa mearga pana la capat si la Curtea de Apel.
Nu se mai poate face acum, ca trebuie sa tina AGA in 3 luni de la publicarea proiectului de fuziune. Asa ca trebuie s-o ia de la capat
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2017, 11:59)
Naivul Merfea inca mai crede ca poate manari justitia ca in vremurile bune cu avocatul pesedist, jnapanul ioan adam sau cand busea studentii la examene caci nu veneau cu "tributul", pe vremea cand ii aprindea tigarile profului Popescu "Arizona"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2017, 12:23)
Nu pot sa vad care ar fi motivele pt care un astfel de proces de fuziune nu ar fi acceptat de catre instanta.... Oricum e uimitor ca s-a ajuns aici.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 13.03.2017, 14:06)
Se pare ca nu s-a autentificat ceva (desi legea cerea sa se autentifice). Si eu au crezut ca merge asa - si n-a mers