BCE a redus din nou dobânda de referinţă

S.B.
Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2024

BCE a redus din nou dobânda de referinţă

Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la 3,5%, marcând a doua scădere a acesteia din acest an, şi a revizuit în sens negativ previziunea referitoare la creşterea economică în regiune, informează news.ro.

Măsura, larg anticipată, vine după o perioadă de creştere economică lentă în zona euro şi de temperare a inflaţiei, care a revenit în august spre ţinta de 2% a băncii centrale.

BCE şi-a redus previziunile de creştere economică a zonei euro pentru 2024 la 0,8%, faţă de o previziune anterioară de 0,9%, invocând "contribuţia mai slabă a cererii interne în următoarele trimestre".

Pentru mulţi participanţi la piaţă, marea întrebare nu a fost dacă BCE va reduce dobânzile în septembrie, ci dacă banca centrală va oferi indicii cu privire la ceea ce va urma.

Consiliul guvernatorilor BCE a declarat că "nu se angajează în prealabil la o anumită cale a dobânzii de referinţă", reafirmând în acelaşi timp necesitatea de a adopta o abordare dependentă de date şi întâlnire cu întâlnire.

Economiştii au opinii împărţite dacă factorii de decizie ai BCE vor încerca să se oprească atunci când se vor întâlni din nou pe 17 octombrie, aşa cum au procedat în iulie, înainte de a reduce potenţial dobânzile cu încă un sfert de punct, pe 12 decembrie.

Reuniunea BCE a avutloc cu doar câteva zile înainte ca Rezerva Federală a Statelor Unite să-şi înceapă, probabil, propriul ciclu de reducere a dobânzilor.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a reiterat joi că factorii de decizie politică "nu s-au angajat în prealabil la o anumită cale a dobânzilor".

"Vom continua să urmăm o abordare dependentă de date şi întâlnire cu întâlnire pentru a determina nivelul adecvat şi durata restricţiei", a spus ea.

BCE va începe "în cele din urmă să accelereze ritmul reducerilor ulterioare ale dobânzilor" - dar nu în acest an, spune Carsten Brzeski, de la ING.

"De ce nu anul acesta? Pentru că, în prezent, negocierile salariale din Germania şi aşteptările în creştere ale preţurilor de vânzare indică în continuare o oarecare rezistenţă a inflaţiei", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb