Economia mondială a absorbit, în mare parte, efectele creşterii preţurilor petrolului, fiind posibil ca aceasta să înregistreze, în 2005, o expansiune de 4%, în pofida îngrijorărilor legate de recenta depreciere a dolarului american, a declarat, la începutul săptămînii, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.
Trichet este de părere că expansiunea economiei globale va fi "substanţială" în 2005, chiar dacă va mai încetini faţă de anul trecut. "În pofida încetinirii creşterii - pe care o observăm, avem sentimentul că expansiunea economică va fi substanţială în 2004", a menţionat Trichet.
Prezent la deschiderea reuniunii guvernatorilor băncilor centrale din grupul G10, găzduită, la Basel, de Banca pentru Reglementări Internaţionale (BIS), Jean-Claude Trichet a salutat comentariile făcute, la sfîrşitul săptămînii trecute, de Secretarul Trezoreriei americane John Snow, care a anunţat că administraţia Bush continuă să susţină politica unui dolar puternic.
Preşedintele BCE a precizat că estimările pe care le-a exprimat în calitate de reprezentant al instituţiei pe care o conduce, sînt susţinute şi de directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Rodrigo de Rato, prezent, la rîndul său, la reuniunea de la Basel.
Grupul G10 se reuneşte cu regularitate ca să dezbată evoluţia economiei mondiale şi a pieţelor financiare. Jean-Claude Trichet este preşedintele G10, grup alcătuit din principalele puteri financiare mondiale, printre care: SUA, Japonia, Germania şi Marea Britanie.