Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, în reuniunea de politică monetară de ieri, să menţină dobânzile nemodificate pentru a patra oară consecutiv, aşa cum aşteptau analiştii.
Totuşi, oficialii BCE au recunoscut că atenuarea inflaţiei este mai rapidă decât estimau, ceea ce face posibilă o eventuală reducerea a dobânzilor în acest an, conform Reuters.
După reuniunea de ieri, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit au rămas nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75%, respectiv 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii BCE de la lansarea monedei euro, în 1999.
BCE a informat ieri: "Previziunile privind inflaţia au fost revizuite în scădere, în special pentru 2024, ceea ce reflectă în principal contribuţia mai scăzută a preţurilor energiei".
Conform estimărilor lansate ieri, BCE aşteaptă o creştere a preţurilor de consum cu 2,3% anul acesta, faţă de 2,7%, cât era previziunea anterioară. Amintim că ţinta de inflaţie a BCE este de 2%, iar oficialii băncii centrale consideră că acest nivel va fi atins în 2025, după care indicatorul va coborî la 1,9% în 2026.
Conform datelor preliminare publicate luna aceasta de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,6% în februarie, în scădere de la 2,8% în ianuarie. Analiştii se aşteptau la un nivel de 2,5% în februarie.
Inflaţia de bază, care exclude preţurile bunurilor volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,1% în februarie, de la 3,3% în luna precedentă. Analiştii anticipau o scădere până la 3%.
"Deşi majoritatea indicatorilor care alcătuiesc inflaţia de bază s-au atenuat, presiunile asupra preţurilor interne rămân ridicate, în contextul creşterii solide a salariilor", menţionează BCE.
Analiştii se aşteaptă ca BCE să reducă de trei-patru ori dobânzile anul acesta, începând din luna iunie.
Tot ieri, BCE şi-a modificat previziunile de creştere a economiei zonei euro, anticipând un plus de 0,6 în 2024%, după ce în decembrie previziona un avans de 0,8%. Pentru 2025 şi 2026, BCE estimează o expansiune de 1,5%, respectiv 1,6%.
• Fed nu se grăbeşte să taie dobânzile
Preşedintele Rezervei Federale (Fed - banca centrală a SUA), Jerome Powell, a reafirmat miercuri, în Congres, că instituţia pe care o conduce nu se grăbeşte să reducă dobânzile până când autorităţile nu sunt convinse că au câştigat lupta contra inflaţiei, conform Reuters.
Oficialul Fed a declarat că, probabil, va fi adecvată începerea reducerii dobânzilor "la un moment dat în acest an". Conform spuselor sale, banca centrală americană nu este pregătită deocamdată pentru o astfel de măsură.
Un mesaj similar a fost transmis în ultimele săptămâni de aproape toţi oficialii Fed: economia şi piaţa forţei de muncă sunt solide, ceea ce înseamnă că autorităţile au timp să aştepte mai multe dovezi că inflaţia revine spre ţinta Fed, de 2%, înainte să reducă dobânzile.
Rata anuală a inflaţiei în SUA a încetinit la 2,4% în ianuarie, de la un vârf de 7,1% în iunie 2022. De asemenea, angajatorii americani au creat 353.000 locuri de muncă în ianuarie, iar economiştii se aşteaptă la încă 200.000 de noi posturi în februarie.
La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din ianuarie, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Oficialii Fed subliniază: "Riscurile la adresa îndeplinirii obiectivelor privind inflaţia şi rata angajării forţei de muncă se îndreaptă spre un echilibru mai bun. Dacă vom lua în considerare modificarea politicii monetare, vom analiza cu atenţie datele viitoare, perspectivele şi riscurile".
Următoarea reuniune de politică monetară a Fed este programată să aibă loc în 19-20 martie.