Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că băncile din zona euro s-ar putea confrunta în următoarele 18 luni cu un al doilea val de pierderi, de până la 195 de miliarde de euro, din cauza creditelor neperformante, în contextul crizei financiare, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
BCE apreciază, în cel mai recent raport referitor la stabilitatea financiară a zonei euro, că băncile trebuie să rezerve provizioane pentru a acoperi eventuale pierderi de 90 de miliarde de euro în acest an şi de 105 miliarde de euro în 2011. Aceste rezultate negative se vor adăuga pierderilor de 238 de miliarde de euro înregistrate până la sfârşitul anului trecut, cauzate de creditele neperformante.
Scăderea totală a valorii activelor din cauza împrumuturilor toxice din acest an şi 2011 poate fi mai accentuată dacă problema datoriilor şi măsurile de austeritate încetinesc creşterea economică.
BCE a indicat, totodată, că a accelerat achiziţia de obligaţiuni guvernamentale. Instituţia a început să cumpere obligaţiuni la începutul lunii mai, orientându-se, în principal, asupra titlurilor elene, spaniole şi portugheze, în încercarea de a calma pieţele financiare şi pentru a sprijini un program de 750 de miliarde de euro pentru susţinerea monedei unice europene, convenit de statele Uniuniii Europene şi de Fondul Monetar Internaţional.
BCE a anunţat că a cumpărat obligaţiuni de 35 de miliarde de euro până pe 28 mai, nivel cu 26,5 miliarde de euro peste cel de săptămâna anterioară, însă nu a dat detalii legate de ţara de origine a titlurilor. Însă mai mulţi oficiali ai instituţiei au afirmat că majoritatea obligaţiunilor provin din ţările sud-europene, cele mai afectate de turbulenţele de pe pieţele financiare.
După colapsul băcii americane Lehman Brothers, în septembrie 2008, BCE a început să ofere băncilor din zona euro împrumuturi nelimitate, la dobânzi reduse, în efortul de a dezgheţa creditarea interbancară şi de a menţine lichiditatea în economia reală.
Instituţia a început să retragă treptat aceste programe, în condiţiile în care sectorul financiar şi-a revenit după criză. Banca a avertizat, însă, că ar putea fi obligată să amâne retragerea măsurilor din cauza problemelor datoriilor din zona euro.