Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, ieri, că alocă băncilor din zona euro suma-record de 442 miliarde euro (621 miliarde dolari) în împrumuturi pe 12 luni, încercând astfel să deblocheze piaţa creditelor. Analiştii cred că suma depăşeşte cu mult "cel mai optimist scenariu".
Cele 1.121 de bănci care au participat la licitaţie urmează să primească astăzi fondurile. Dobânda pentru aceste împrumuturi este fixă, de 1%, iar licitaţia de ieri a redus puternic cererea din partea băncilor pentru alte instrumente de refinanţare ale BCE, la trei luni sau cu termene mai scurte.
Recordul precedent pentru operaţiunile de refinanţare ale BCE a fost de 348,6 miliarde euro, în decembrie 2008, când băncile comerciale au fost puternic afectate de criza creditelor.
Specialiştii sunt de părere că măsura BCE va duce la reducerea dobânzilor percepute de băncile comerciale pentru împrumuturile pe termen lung. Dacă se va întâmpla aşa, ratele dobânzii ar putea rămâne scăzute în UE, stimulând redresarea economică a zonei euro.
BCE estimează că economia zonei euro va scădea cu 4,6% anul acesta şi va reveni la creştere abia în cea de-a doua jumătate a anului viitor.
BCE doreşte ca prin furnizarea unei sume mari de bani, în numerar, băncilor comerciale, să diminueze costurile împrumuturilor către companii şi persoane fizice, în vederea stimulării creşterii economice