BCE este gata să hrănească animalele din ferma europeană

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 ianuarie 2015

BCE este gata să hrănească animalele din ferma europeană
CĂLIN RECHEA

Tensiunea a fost prea mare. Primele informaţii privind programul de relaxare cantitativă al BCE nu au mai avut răbdare să stea ascunse până astăzi.

Conform unor surse oficiale din cadrul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi va anunţa lansarea unui program de achiziţie a obligaţiunilor de stat cu o valoare lunară de 50 de miliarde de euro, program care se va desfăşura în 2015 şi 2016.

Nu mai contează că programul premergător, TMD (Tranzacţii Monetare Directe), este legal doar "în principiu", după cum a precizat Pedro Cruz Villalón, avocat general în cadrul Curţii Europene de Justiţie. Nu mai contează nici tratatele europene, care interzic explicit finanţarea directă a guvernelor de către băncile centrale, pe baza cărora Curtea Constituţională a Germaniei a declarat ilegal programul TMD.

Condiţiile care vor fi impuse de Curtea Europeană de Justiţie, pentru a aduce programele TMD "în linie cu legile UE", vor fi uitate sau neglijate (n.a. pentru decizia finală mai trebuie să aşteptăm circa şase luni).

Presiunile pentru lansarea QE în Europa s-au accentuat instantaneu după publicarea opiniei avocatului general Pedro Cruz Villalón.

Într-un editorial Bloomberg se arată că "Draghi nu mai are nicio scuză", în timp ce preşedintele Francois Hollande s-a grăbit să anunţe reprezentanţii mediului de afaceri francez că decizia a fost luată.

Din partea Germaniei au apărut semnale că programul QE poate fi acceptat dacă fiecare bancă centrală cumpără obligaţiunile propriei ţări, astfel încât să nu se ajungă la o concentrare excesivă a riscului la nivelul BCE.

Când Mario Draghi a declarat, pentru cotidianul german Die Zeit, că "toată conducerea băncii este hotărâtă să-şi îndeplinească mandatul", preşedintele BCE s-a referit doar la atingerea ţintei de inflaţie, de 2%. Dar nu ar fi trebuit ca şi respectarea unui pilon de bază al cadrului unităţii europene să se regăsească în mandatul BCE? Sau am ajuns deja în "ferma" lui Orwell, unde "toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele"?

Şi pentru ce se va trece la încălcarea directă a prevederilor din tratatele europene? Pentru nimic.

"Bancherii centrali se află într-o poziţie deloc de invidiat, fiind obligaţi să răspundă unei dezordini economice care le depăşeşte puterea", a declarat recent William White, fost economist-şef la BIS (Bank for International Settlements), pentru cotidianul britanic The Telegraph. White a avertizat că "relaxarea cantitativă nu va ajuta deloc, deoarece economia europeană, spre deosebire de cea americană, este susţinută mai ales de companiile mici şi mijlocii, iar acestea se împrumută în special de la bănci şi nu prin emisiuni de obligaţiuni".

Fostul economist-şef de la BIS mai consideră că este necugetată graba către lansarea QE, deoarece "exemplul creşterii mai rapide a economiilor din SUA şi Marea Britanie este folosit doar de cei care confundă o simplă corelaţie cu relaţia de cauzalitate".

Pesimismul faţă de perspectivele relaxării cantitative în Europa vine şi dintr-o direcţie mai puţin aşteptată. O analiză recentă de la Deutsche Bank arată că "BCE va eşua, la fel cum arată lecţiile istorice ale Japoniei şi Statelor Unite".

"Nu considerăm că vor creşte aşteptările inflaţioniste în Europa, indiferent de natura anunţului BCE, având în vedere lecţiile din Statele Unite şi Japonia, şi este puţin probabil că vor apărea efecte imediate ale programului QE", arată analiştii de la DB. Şi atunci, ce mai rămâne din mandatul BCE? Nimic.

În cadrul Forumului de la Davos, Axel Weber, fost preşedinte al Bundesbank, s-a declarat, de asemenea, pesimist cu privire la efectele programului de relaxare cantitativă al BCE. "Banca Centrală Europeană poate oferi doar o parte a soluţiei, deoarece acţiunile sale reprezintă o motivaţie suplimentară pentru guverne de a amâna reformele", a mai declarat Weber, conform unui articol din Financial Times.

"Vedem războaie valutare adevărate şi toţi s-au angajat în ele", mai avertizează William White, care "nu are nicio idee cum se vor sfârşi toate acestea". Declaraţia lui White ar trebui să inducă teroare pură în autorităţile europene, având în vedere că vine de la unul dintre puţinii economişti care au prognozat criza financiară globală.

Acum, fostul economist-şef de la BIS nu mai vede nimic. Dar "orbirea" sa este nesemnificativă în comparaţie cu cea a Băncii Centrale Europene, pentru că "nimeni nu este aşa de orb cum este cel care nu vrea să vadă".

"Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele." (GEORGE ORWELL, Ferma animalelor)

Surse: BCE ar putea lansa achiziţii de obligaţiuni de 50 miliarde euro pe lună

Întregul program, care, potrivit surselor, se va derula până în 2016, va depăşi 1.000 miliarde euro ? Moneda unică fluctuează

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a propus lansarea unui program de relaxare cantitativă (achiziţii masive de obligaţiuni suverane) de 50 de miliarde euro (58 de miliarde dolari) pe lună până la finele lui 2016, spun surse din interiorul instituţiei, citate de Bloomberg.

Sursele au afirmat că propunerea urma să fie discutată începând de ieri de către guvernatorii BCE, iar suma poate fi modificată. Conform surselor, achiziţiile de obligaţiuni nu vor începe mai devreme de 1 martie.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Propunerea de a injecta 1.100 de miliarde de euro în economia zonei euro reflectă hotărârea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanţul instituţiei în vederea prevenirii deflaţiei şi a stimulării redresării zonei euro. Decizia finală a BCE va fi anunţată astăzi, la Frankfurt, după reuniunea de politică monetară a băncii.

Imediat după apariţia informaţiei privind programul BCE, euro s-a depreciat, apropiindu-se de nivelul minim al ultimilor 11 ani faţă de dolar. Ulterior, moneda a revenit pe creştere. La ora 10:55, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,1606 dolari, mai mare cu 0,5% faţă de ziua precedentă. La data de 16 ianuarie, euro a scăzut până la 1,1460 dolari, cel mai mic curs din 2003 până la momentul actual.

Peter Kinsella, strateg valutar principal la "Commerzbank" AG, biroul din Londra, a declarat, citat de Bloomberg: "Din punct de vedere fundamental, nu există motive să cumperi euro. Există o bancă centrală care urmăreşte în mod activ să deprecieze moneda unică şi este suficient să fii conştient de acest lucru".

Merkel: "BCE trebuie să evite transmiterea unor semnale ce pot submina adoptarea reformelor structurale"

Banca Centrală Europeană este o instituţie care adoptă decizii în mod independent, dar, cu toate acestea, este important să evite transmiterea unor semnale care ar putea submina adoptarea reformelor structurale, a afirmat, ieri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

În urma zvonurilor care au apărut ieri cu privire la programul pe care urmează să-l anunţe astăzi BCE, cancelarul german a subliniat: "În primul rând, BCE nu a adoptat încă o decizie, sunt multe speculaţii. În al doilea rând, BCE este independentă. Pot doar să repet ce am mai declarat, că este important pentru mine, ca politician, să fie evitate toate semnalele care ar putea fi percepute ca o slăbire a necesităţii adoptării reformelor structurale şi a unei cooperări mai strânse economico-politice între statele zonei euro".

Săptămâna aceasta, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat că economia zonei euro va avea o creştere de 1,2% în 2015 şi de 1,4% în 2016. (ALINA VASIESCU)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca Draghi anunta azi QE european, acesta va fi sfarsitul pentru el. Cum grija cea mai mare a acestui fosat bancher GS este deflatia din zona euro, poate ne va explica cum QE propus de dumnealui va produce inflatie cand programele similare derulate de americani si britanici nu au produs...era undeva o definitie a prostiei care semana cu ce face el..

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb