BCE menţine măsurile de politică monetară neconvenţională

Cristina Radu
Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2017

Vitor Constancio (Sursa foto: Wikipedia)

Vitor Constancio (Sursa foto: Wikipedia)

Instrumentele bancare centrale neconvenţionale au funcţionat în mare măsură şi ar trebui să rămână parte a arsenalului politic, în ciuda unor deficienţe, a declarat azi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, potrivit Reuters.

Confruntată cu ameninţarea deflaţiei, BCE a lansat un stimulent fără precedent cu ani în urmă, reducând ratele adânc în teritoriu negativ, cumpărând active în valoare de trilioane de euro şi oferind băncilor o lichiditate amplă. Măsurile au ridicat inflaţia mai lent decât se aşteptau. Confruntată şi cu o creştere economică constantă şi o inflaţie scăzută, BCE va decide în octombrie dacă va retrage stimulentul, acceptând că inflaţia va dura mai mult timp pentru a atinge obiectivul său de aproape 2%.

Constancio a afirmat că BCE va lovi "mandatul" în final, chiar dacă factorii de deicizie politică sunt acum nedumeriţi de absenţa presiunilor asupra salariilor şi a preţurilor pe fondul creşterii robuste. Constancio a afirmat în cadrul unei conferinţe la Frankfurt:

"Prin menţinerea unui nivel suficient de politică monetară, putem avea încredere că obiectivul nostru va fi atins în final, în conformitate cu mandatul nostru. Măsurile

non-standard vor fi parte din setul de instrumente pentru o perioadă de timp, iar unele din ele ar putea fi considerate chiar şi măsuri standard la un moment dat".

Constancio a precizat că ratele dobânzilor pot fi reduse teoretic, deoarece efectele secundare pozitive au depăşit efectele negative: "Suntem mulţumiţi de experienţa acumulată şi credem că dovezile arată că efectele secundare negative sunt dominate de aspectele pozitive ale politicii, astfel acesta este un instrument nou în setul de instrumente al băncilor centrale care trebuie utilizat în circumstanţe excepţionale".

Constancio a adăugat că BCE poate reduce în final bilanţul său, deoarece piaţa de finanţare era în principal bazată pe bănci, chiar dacă achiziţiile de active ar trebui să rămână un instrument care să poată fi aplicat din nou în viitor, dacă este necesar.

Acesta a fost mai critic faţă de orientarea anticipată a BCE, ceea ce indică intenţia politică pe termen lung a băncii: "Vom continua să folosim îndrumarea prealabilă într-o oarecare măsură, ştiind că este un instrument imperfect şi prin urmare doar ca una dintre diferitele măsuri non-standard pe care le putem activa când este necesar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb