BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii variante a virusului SARS-CoV-2

G.U.
Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2021

BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii variante a virusului SARS-CoV-2

Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), în pofida ameninţărilor noii variante a virusului SARS-CoV-2 şi a creşterii numărului de infecţii, au apreciat oficiali ai BCE, transmite Reuters, conform Agerpres.

Autorităţile globale şi investitorii au intrat în panică după descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă. Statele membre ale Uniunii Europene au convenit, vineri, să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului.

Atât preşedintele BCE, Christine Lagarde, cât şi vicepreşedintele instituţiei, Luis de Guindos, şi-au reafirmat aşteptările că programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie se va încheia în martie, o decizie fiind aşteptată luna viitoare.

"PEPP se va încheia aşa cum era planificat în martie, în valoare de 1.850 miliarde de euro. Vom discuta alternativele în decembrie", a afirmat de Guindos la un eveniment desfăşurat în Spania. La reuniunea de politică monetară de luna viitoare, BCE urmează să decidă care va fi viitorul programelor sale de achiziţii de obligaţiuni.

De asemenea, Lagarde a declarat, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), că se aşteaptă la încheierea PEPP la începutul anului 2022.

În schimb, guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, cu o poziţie influentă în Consiliul guvernatorilor BCE, este mult mai prudent. "Vineri au apărut noi informaţii, de care trebuie să ţinem cont, iar oficialii BCE nu trebuie să ignore acest informaţii", a explicat acesta.

La rândul său, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a declarat, la un eveniment organizat la Milano, că recenta creştere a numărului de infecţii a amânat "perspectivele post-COVID". "Incertitudinile rămân ridicat, reflectând în principal situaţia din domeniul sănătăţii care a devenit din nou o sursă majoră de îngrijorare", a spus Visco.

Principalele burse europene şi asiatice au înregistrat scăderi semnificative, vineri, fiind afectate de descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă.

BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunţat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie, care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne şi afaceri.

Unii oficiali BCE au cerut continuarea sprijinului pentru piaţa de obligaţiuni chiar după încheierea PEPP. În acest sens, Pablo Hernandez de Cos, membru în Consiliul BCE, are alte instrumente de sprijinire a inflaţiei în zona euro, cum ar fi schema de achiziţii de bonduri.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 4,1% în octombrie, de la un nivel de 3,4% în septembrie. Este cel mai ridicat nivel din iulie 2008 şi mai mult decât dublu faţă de ţinta BCE. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să ajungă la 3,7% luna trecută.

Dificultăţile persistă, inclusiv perturbările din lanţurile de aprovizionare, dar rata ridicată de vaccinare din Europa face perspectivele economice mult mai favorabile de cât în lunile precedente, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei. Acesta a adăugat: "Avem un factor de diferenţiere, care este vaccinarea. Prin urmare, cred că efectul asupra economiei va fi mult mai limitat, sunt destul de optimist".

Oficialul a apreciat că economia a arătat capacitatea de a se ajuta la pandemiei şi a previzionat că economia zonei euro va creşte anul acesta cu aproximativ 5% şi într-un ritm solid anul viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de acum si pana in martie ... mai au timp sa se razgandeasca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb