BCE nu va accelera procesul de normalizare a politicii monetare

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2018

BCE nu va accelera procesul de normalizare a politicii monetare

Economia zonei euro rămâne în grafic pentru ca BCE să reducă cu încă un pas măsurile de stimulare, la sfârşitul acestui an, dar normalizarea nu va fi mai rapidă decât s-a estimat în iunie, a afirmat marţi Peter Praet, economistul şef al Băncii Centrale Europene, la o conferinţă des­făşurată la Londra, transmite Reuters.

Minimalizând speculaţiile de pe pieţe că Mario Draghi, preşedintele BCE, anticipează o normalizare mai rapidă, Praet a dat asigurări că procesul va fi lung şi lent deoarece actuala traiectorie a inflaţiei se bazează pe sprijinul substanţial al Băncii Centrale Europene.

"Nu este nimic nou", a afirmat Praet referindu-se la discursul lui Draghi. "Cu siguranţă vedem progrese la preţurile de bază, dar este un proces îndelungat şi condiţionat de relaxarea condiţiilor montare", susţine economistul şef al BCE, conform Agerpres.

Luni, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat în Parlamentul European că redresarea inflaţiei depinde de menţinerea ratelor scăzute ale dobânzilor până în vara anului viitor.

Draghi a descris accelerarea inflaţiei de bază în zona euro ca fiind "relativ viguroasă" şi şi-a exprimat încrederea că va continua creşterea salariilor. După declaraţia sa, euro s-a apreciat, iar randamentele obligaţiunilor au crescut.

Dar Praet a dezminţit ideea că ar exista un mesaj ascuns în cuvintele preşedintelui BCE şi a argumentat că reacţia pieţei nu este întemeiată.

În 13 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină politica monetară ultra-relaxată şi, totodată, a confirmat că este în grafic pentru a finaliza programul său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului.

BCE retrage treptat măsurile de stimulare, după ce inflaţia s-a redresat iar creşterea economiei zonei euro este la un nivel relativ robust. Banca Centrală Europeană a confirmat că va înjumătăţi din octombrie achiziţiile sale lunare de obligaţiuni la 15 miliarde euro, în linie cu estimările pieţelor financiare.

De asemenea, BCE şi-a menţinut poziţia conform căreia programul său de achiziţii de obligaţiuni ar urma să se încheie până la sfârşitul anului, iar ratele dobânzilor nu se vor modifica cel puţin până în vara anului viitor.

Economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, iar Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,3% pentru acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb