BCE: Perspectivele economiei zonei euro sunt incerte

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 mai 2012

Mario Draghi,preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Mario Draghi,preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Dobânda BCE - menţinută la 1%

Perspectivele economiei uniunii monetare europene sunt supuse riscului decelerării, a declarat, ieri, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, menţionând însă că reprezentanţii instituţiei nu şi-au modificat scenariul de bază, care presupune o redresare graduală anul acesta.

"Tensiunile persistente pe unele pieţe din zona euro vor afecta elanul de creştere", a spus Draghi, la o conferinţă de presă desfăşurată la Barcelona, după ce BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la recordul minim de 1%, conform aşteptărilor analiştilor.

Draghi a adăugat: "Deşi BCE încă aşteaptă o redresare economică graduală anul acesta, riscurile de decelerare prevalează, iar perspectivele au devenit «mai incerte»".

Preşedintele BCE a făcut un apel către guvernele europene să prezinte o strategie de relansare a creşterii economice, continuând în acelaşi timp consolidarea fiscală. "Trebuie să repunem creşterea economică în fruntea agendei, fără nicio contradicţie cu necesitatea continuării consolidării fiscale", a afirmat oficialul BCE.

În opinia lui Mario Draghi, guvernele europene trebuie să implementeze în continuare reforme structurale în vederea facilitării activităţii întreprinzătorilor.

Pe de altă parte, Mario Draghi a afirmat că presiunile inflaţioniste ar trebui să fie limitate pe parcursul acestui an. Conform estimărilor preşedintelui BCE, inflaţia din zona euro se va menţine peste ţinta de 2% avută în vedere de instituţie, după care va încetini în 2013.

Moneda unică europeană s-a apreciat uşor ieri, faţă de dolar, pe pieţele externe, după ce preşedintele BCE a declarat că în şedinţa consiliului guvernatorilor băncii nu a fost luată în discuţie o reducere viitoare a dobânzii. Ulterior, însă, euro a mai pierdut teren. La ora 10.50, pe piaţa din New York, euro a avut un curs de 1,3153 dolari, mai mic cu 0,04% comparativ cu ziua precedentă.

Amintim că, luna trecută, Fondul Monetar Internaţional îndemna BCE să reducă dobânda de referinţă.

BCE îşi va anunţa în iunie noile estimări privind evoluţia economiei zonei euro în 2012. Conform previziunilor lansate în martie, economia regiunii va scădea cu 0,1% anul acesta, iar inflaţia va fi de 2,4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb