BCE, pregătită să taie dobânda cheie în iunie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2014

BCE, pregătită să taie dobânda cheie în iunie

Aprecierea euro - "motiv serios de îngrijorare" pentru preşedintele băncii

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea lua în calcul o nouă reducere a dobânzii de politică monetară în luna iunie, după ce va publica propriile previziuni economice, conform declaraţiilor preşedintelui instituţiei, Mario Draghi.

Oficialul BCE a declarat ieri, la finele reuniunii de politică monetară în care conducerea a decis menţinerea dobânzii cheie la nivelul minim istoric de 0,25%: "Consiliul guvernatorilor se simte confortabil să acţioneze în reuniunea viitoare, însă înainte să luăm măsuri vrem să vedem propriile proiecţii economice, pe care le vom lansa la începutul lunii iunie. Astăzi (ieri - n.r.) nu am luat o decizie. A fost o avanpremieră a discuţiilor pe care le vom avea luna viitoare".

Astfel, BCE este pregătită să reducă dobânda de politică monetară în iunie, dacă va fi necesar, în condiţiile în care Mario Draghi este îngrijorat de impactul economic al aprecierii euro. Oficialii BCE discută pe marginea amplorii măsurilor de stimulare care pot fi adoptate pentru zona euro, ameninţată de deflaţie. Deşi Draghi nu a semnalat că ar fi iminente măsuri radicale, precum o eventuală relaxare cantitativă (achiziţie masivă de active), estimările economice care vor fi anunţate luna viitoare ar putea să permită BCE să aducă dobânzile în teritoriu negativ sau să injecteze mai multe lichidităţi în sistemul financiar.

Conform declaraţiilor preşedintelui BCE, aprecierea euro "reprezintă un motiv serios de îngrijorare", după ce moneda europeană a urcat cu 6% în ultimul an, apropiindu-se de 1,40 dolari.

Ieri, în urma afirmaţiilor lui Mario Draghi, euro a mai pierdut teren, scăzând cu 0,3% la ora 10.48, pe piaţa din New York, până la 1,3863 dolari.

În opinia conducerii BCE, riscul deflaţiei pune în pericol redresarea economică a zonei euro. În luna aprilie, inflaţia din regiune a fost de 0,7%, cu mult sub ţinta BCE, de aproape 2%. Totuşi, acest indicator a urcat faţă de nivelul de 0,5% înregistrat în martie.

BCE va publica previziunile sale economice revizuite după reuniunea de politică monetară din 5 iunie. În luna martie, banca estima că PIB-ul zonei euro va creşte cu 1,2% anul acesta, iar expansiunea va accelera la 1,5% în 2015, respectiv la 1,8% în 2016. Pentru inflaţie, BCE anticipa o medie de 1% pentru anul curent, de 1,3% în 2015 şi 1,5% în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb