BCE presează Raiffeisein Bank să îşi vândă acţiunile din Rusia

A.F.
Bănci-Asigurări / 24 martie 2023

BCE presează Raiffeisein Bank să îşi vândă acţiunile din Rusia

Banca Centrală Europeană pune presiune asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International să îşi vândă afacerile foarte profitabile din Rusia, conform Agerpres.

Aceste presiuni vin după ce un înalt oficial american a ridicat semne de întrebare cu privire la afacerile Raiffeisen Bank din Rusia, cu prilejul unei vizite la Viena care a avut loc luna trecută.

Semnalele venite de la Washington şi BCE cresc miza pentru a doua mare bancă din Austria, care joacă un rol cheie în economia rusă dar şi unul controversat având în vedere că războiul din Ucraina se prelungeşte. Multe companii occidentale, inclusiv banca franceză Societe Generale, au plecat deja din Rusia.

BCE vrea ca Raiffeisen să vină cu un plan de acţiune privind afacerile sale din Rusia. Un astfel de plan ar putea include vânzarea sau închiderea subsidiarei din Rusia.

Cu toate acestea, Raiffeisen nu are intenţia de a prezenta, deocamdată, un astfel de plan, iar o parte din oficialii guvernamentali austrieci văd acţiunile BCE ca o intervenţie externă nejustificată.

Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a spus că banca examinează opţiunile pentru afacerile sale din Rusia, "inclusiv o ieşire gestionată cu atenţie" şi că "urgentează" procedura de evaluare, adăugând că Raiffeisen şi-a redus deja activitatea de creditare în Rusa.

Banca austriacă este acum cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind linii de plăţi pentru aproximativ un sfert din transferurile în euro din Rusia, chiar dacă şi alte bănci occidentale, precum grupul italian UniCredit, sunt în continuare prezente în Rusia.

Oficialii BCE sunt reticenţi la ideea de a presa Raiffeisen pentru o vânzarea imediată a operaţiunilor din Rusia, de teamă că asta ar putea declanşa o lovitura pe piaţa financiară, la o săptămână de turbulenţe pe pieţele bancare mondiale.

Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcţie de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România de 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.900 de angajaţi 295 de unităţi, 1.131 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb