Banca Centrală Europeană a publicat astăzi noua sa recomandare cu privire la modul în care băncile din zona euro ar trebui să calculeze cât capital şi ce lichidităţi trebuie să păstreze în trezorerie pentru propria lor siguranţă, informează Reuters.
Noile linii directoare, care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor, stabilesc o serie de "principii" precum necesitatea băncilor de a efectua teste de stres pentru a cuantifica rezistenţa lor în diferite scenarii. Chiar dacă aceste recomandări nu sunt obligatorii, BCE poate impune băncilor cerinţe de capital mai mari dacă nu respectă aceste recomandări.
Iniţiativa BCE vine după ce anul trecut un număr de patru bănci importante din zona euro, printre care şi grupul spaniol Banco Popular, au ajuns într-o situaţie de criză de lichidităţi după ce deponenţii s-au grăbit pentru a-şi scoate banii.
"Experienţa în materie de supervizare arată că băncile trebuie să îmbunătăţească procedurile interne de evaluare a capitalului şi lichidităţii", a informat BCE. Instituţia adaugă că noile sale linii directoare sunt destinate să reducă diferenţele care există între cele aproximativ 120 de mari bănci din zona euro pe care le supervizează. "Băncile sunt aşteptate să evalueze riscurile cu care se confruntă, într-o manieră anticipativă care să asigure că toate riscurile importante sunt identificate, gestionate în mod eficient şi acoperite de un nivel adecvat al capitalului şi lichidităţii în orice moment", adaugă BCE.