BCE se pregăteşte să reducă sprijinul oferit economiei

Mina Irina
Internaţional / 26 octombrie 2017

BCE se pregăteşte să reducă sprijinul oferit economiei

Banca Centrală Europeană (BCE) este posibil să anunţe, astăzi, reducerea sprijinului important oferit economiei zonei euro, care a permis acesteia din urmă să evite criza, informează AFP.

Reunit la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor BCE ar urma, potrivit Agerpres, să discute în şedinţa de astăzi reducerea lină a programului de stimulare monetară adoptat de BCE în 2015, program care combină dobânzi extrem de scăzute cu achiziţii de obligaţiuni publice şi private în ideea de a injecta lichidităţi în circuitul monetar. Aceste achiziţii de active, efectuate într-un ritm de 60 de miliarde de euro pe lună, denumite "quantitative easing" (QE) -relaxare cantitativă- riscă să fie reduse în mod semnificativ de la începutul anului viitor.

Scenariul anticipat de majoritatea investitorilor este o scădere la jumătate a achiziţiilor de active, până la 30 de miliarde de euro pe lună începând din luna ianuarie 2018, pentru o durată de nouă luni. În acelaşi timp însă, BCE vrea să îşi păstreze o marjă de manevră pentru a putea proceda la o nouă relaxarea dacă situaţia din zona euro o va impune.

"BCE nu vrea să provoace un electroşoc ci mai degrabă să îi liniştească pe investitori anunţând că va interveni în continuare în mod puternic pe pieţe", a declarat Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecinţă, Mario Draghi trebuie să îşi aleagă cu atenţie cuvintele. Situaţia politică din zona euro este tensionată, având în vedere criza din Spania şi alegerile din Italia. O eliminarea prea brutală a sprijinului oferit economiei ar putea relansa îngrijorările investitorilor cu privire la datoria ţărilor celor mai fragile.

Cursul de schimb al monedei euro va juca şi el un rol important în discuţiile oficialilor BCE. Mario Draghi a declarat în mod clar că este preocupat de un euro puternic deoarece riscă să limiteze exporturile şi în consecinţă să afecteze creşterea economică şi inflaţia. Moneda unică s-a apreciat semnificativ în raport cu dolarul de la începutul acestui an şi în prezent este cotată la 1,18 dolari.

O reducere a programului de relaxare cantitativă ar limita masa de euro în circulaţie, majorând cursul monedei unice. În sens invers, BCE trebuie să ţină cont şi de situaţia din SUA, unde dobânzile cresc şi fac plasamentele în dolari mai atractive, ceea ce duce la scăderea euro.

În jurul orei 11:45 GMT, ar urma să fie anunţate deciziile adoptate la şedinţa de joi, majoritatea economiştilor estimând că BCE va menţine dobânda de bază la nivelul zero, iar dobânda la depozite la minus 0,40%, urmând ca analiştii să se concentreze pe conferinţa de presă a lui Mario Draghi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb