Sectorul bancar al Uniunii Europene (UE) este încă vulnerabil la ris-curi şi îşi revine lent şi neuniform din criza financiară, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters, anunţă Mediafax.
Faptul că o parte a sectorului bancar se bazează încă pe refinanţare de la BCE reprezintă un motiv de îngrijorare, se arată în raport. Instituţia financiară notează şi riscurile unui impact negativ al crizei datoriilor suverane.
"Riscurile la adresa stabilităţii sectorului financiar persistă. Aces-tea s-au amplificat mai ales în primele luni ale anului, cu o intensificare progresivă a temerilor referitoare la datoriile unor state din zona euro", se arată în raport.
Criza datoriilor suverane a evidenţiat legăturile dintre bonitatea statelor, respectiv performanţele băncilor şi economiei.
Riscurile la adresa populaţiei rămân semnificative, notează banca, întrucât estimările indică menţinerea şomajului la un nivel ridicat în mai multe state UE.
În cazul companiilor, riscurile s-au diminuat în ultimele 12 luni, dar rămân ridicate din cauza aşteptărilor de creştere a insolvenţelor şi a condiţiilor dificile de pe piaţa creditelor, cu precădere pentru companiile mici şi mijlocii.
Stabilitatea sistemului financiar nu este, însă, ameninţată, consideră experţii BCE, nici chiar dacă economia are performanţe sub aşteptări.
"Rezultatele testelor de stres la nivelul UE arată că majoritatea băncilor europene au o capacitate suficientă de absorbţie a pierderilor chair şi într-un scenariu foarte dificil", se arată în raport.
Statele membre au derulat teste de stres la nivelul UE în iulie.