BCE: Sectorul bancar din umbră ar putea declanşa următoarea criză financiară

D.T.
Bănci-Asigurări / 27 martie 2023

BCE: Sectorul bancar din umbră ar putea declanşa următoarea criză financiară

Sectorul bancar din umbră este "punctul slab al sistemului financiar" şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, a avertizat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, conform Agerpres.

În contextul salvării recente a grupului elveţian Credit Suisse, Luis de Guindos şi-a exprimat încrederea că sectorul bancar european este "solid şi rezilient", dar sectorul non-bancar "ar putea fi o sursă de probleme pentru întregul sistem financiar".

Sectorul non-bancar implică firmele care sunt angajate în activităţi asemănătoare cu cele bancare, dar nu sunt nici înregistrate şi nici reglementate ca bănci. Din această categorie fac parte fondurile, firmele de asigurări, investitorii în capital de risc şi schimburile valutare.

De Guindos a avertizat că firmele din acest sector şi-au asumat "multe riscuri" în perioada în care ratele dobânzilor erau la un nivel scăzut, iar acum ar putea fi expuse, în urma majorării dobânzilor, ceea ce ar putea afecta sistemul financiar extins.

Principalul motiv de îngrijorare al BCE în privinţa stabilităţii financiare, după problemele de la Credit Suisse Group AG, îl reprezintă sectorul non-bancar, a cărui pondere a crescut în sistemul financiar european, a explicat Luis de Guindos. Acesta a adăugat: "Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector", arată sursa.

Situaţia este destul de diferită faţă de criza financiară globală din 2008, deoarece băncile au un nivel mai ridicat al capitalului şi al lichidităţilor, multe peste cerinţele minime, susţine Luis de Guindos.

De asemenea, a apreciat oficialul BCE, sistemul bancar "trece printr-o perioadă de incertitudini ridicate", ceea ce necesită o abordare a politicii monetare la fiecare şedinţă, fără un pre-angajament spre o acţiune specifică.

"Suntem deschişi în privinţa viitorului. Problema este acum modul în care sistemul bancar din SUA şi Credit Suisse vor afecta economia zonei euro. În următoarele săptămâni şi luni, trebuie să analizăm dacă vom înăspri în continuarea condiţiile financiare", a declarat de Guindos.

Acesta şi-a exprimat dorinţa unei reveniri "rapide" către ţinta de inflaţie a BCE de 2%. "Ştim că nu poate fi realizată imediat, dar trebuie să fie în orizontul nostru de proiecţie, care este o perioadă de doi ani. Traiectoria inflaţiei este mult mai importantă decât simpla readucere a inflaţiei la ţinta de 2%", a precizat Luis de Guindos.

Conform datelor Eurostat, în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,6% în ianuarie la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa ce ani de zile sa folosit technica "minune"

    a tiparnitei de bani se fac constatari "destepte" 

    Aici intra si Crypto?

    Cea mai mare schema Ponzi! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb