BCE: Sectorul bancar european s-a diminuat cu 12%, din cauza crizei

Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2013

BCE: Sectorul bancar european s-a diminuat cu 12%, din cauza crizei

Banca Centrală Europeană (BCE) a dat publicităţii, ieri, un raport care arată că sistemul bancar din cele 17 state care utilizează moneda euro s-a diminuat în cei cinci ani ce au trecut de la izbucnirea crizei financiare globale. Potrivit BCE, la finele lui 2012, activele bancare din zona euro se situau la 29.500 miliarde de euro, cu 12% mai puţin decât în 2008, iar cea mai mare parte a ajustării a avut loc în 2009. Numărul instituţiilor de credit a scăzut şi el cu 10%, până la 2.645, de la 2.909.

"Acest raport este un pas important spre înţelegerea modificărilor care au avut loc în sectorul bancar din zona euro", a declarat vicepreşedintele BCE, Vítor Constancio.

De asemenea, ponderea împrumuturilor în activele totale a scăzut în majoritatea ţărilor, în special în 2011 şi 2012, în timp ce băncile şi-au crescut portofoliile de obligaţiuni guvernamentale.

La finele lui 2012, Germania şi Franţa aveau cele mai mari sectoare bancare din zona euro, cu active totale evaluate la 7.600 miliarde de euro, respectiv 6.800 miliarde de euro. La polul opus se situează sectoarele bancare din Estonia şi Slovenia, cu active de 21 de miliarde de euro, respectiv 49 miliarde de euro.

Raportul precizează că instituţiile de credit din Germania, Austria, Italia şi Franţa acoperă 65% din toate instituţiile de credit din zona euro, un procent relativ nemodificat comparativ cu cel înregistrat în 2008. Tot la finele lui 2012, în zona euro erau 171.477 de oficii bancare, în scădere cu 16.200 de unităţi (8,7%) faţă de 2008. În medie, anul trecut un angajat bancar din zona euro deservea 158 de locuitori, faţă de 145 de locuitori în 2008.

Băncile trebuie să apeleze la Mecanismul European de Stabilitate, în ultimă instanţă

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) ar trebui folosit numai în ultimă instanţă pentru a ajuta băncile să-şi rezolve dificultăţile financiare, a afirmat, ieri, Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al BCE, într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD, transmite Agerpres. Proprietarii băncii şi piaţa financiară ar trebui accesate prima dată, abia apoi statele sau fondurile de salvare a băncilor, a explicat oficialul BCE.

"În opinia BCE, Mecanismul E uropean de Stabilitate, cu instrumentele pe care le are la dispoziţie, este ultimul loc în care trebuie cerut ajutorul", a afirmat Asmussen, care a adăugat că este important de clarificat cum vor fi sprijinite bilanţurile băncilor înaintea testelor de stres.

Pentru completarea uniunii bancare, oficialul BCE a cerut un mecanism unic de rezoluţie care să fie finanţat printr-o taxă pe bănci, iar până atunci Mecanismul European de Stabilitate va ajuta băncile.

Şi Ministerul de Finanţe din Germania a salutat planurile Băncii Central Europene referitoare la cele 128 de instituţii din zona euro ce vor fi supuse anul viitor unor teste de stres cuprinzătoare, avertizând creditorii să folosească timpul rămas pentru a-şi majora capitalul, dacă este necesar.

Ministerul a adăugat că băncile trebuie să facă rost de banii necesari în cazul în care noua rundă de teste de stres va indica faptul că au nevoie de capital suplimentar, iar ajutorul statului va fi disponibil numai dacă toate celelalte opţiuni au fost epuizate. Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care are la dispoziţie 500 de miliarde de euro pentru băncile din zona euro, nu va fi un nou organism de protecţie bancară, a avertizat instituţia.

"Acesta poate fi folosit doar dacă o ţară nu este capabilă prin forţe proprii să-şi recapitalizeze băncile. Atunci, ţara poate apela la ajutorul ESM", se arată în declaraţia Ministerului de Finanţe din Germania.

Luna trecută, oficialii Băncii Central Europene au anunţat cele 128 de instituţii din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 din Franţa, şapte din Olanda, cinci din Irlanda şi câte patru din Grecia, Cipru şi Portugalia.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

BCE va începe verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro în noiembrie şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte de a-şi asuma supervizarea instituţiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri s-au aflat sub o presiune intensă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb