Banca Centrală Europeană (BCE) a achiziţionat, luna trecută, obligaţiuni guvernamentale şi alte active în valoare de aproape 61 de miliarde de euro (66 miliarde de dolari), după ce, în data de 9 martie, a lansat programul de relaxare cantitativă, în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro.
Cifra depăşeşte ţinta lunară de 60 de miliarde de euro, avută în vedere pentru achiziţiile preconizate să fie realizate în intervalul martie 2015 - septembrie 2016.
"Programul de relaxare cantitativă (...) a avut un început extrem de încurajator, în ciuda scepticismului privind îndeplinirea obiectivelor", afirmă, conform Reuters, Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING. În opinia sa, datele privind achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale coincid cu cele mai recente cifre încurajatoare privind evoluţia economiei zonei euro, ceea ce demonstrează că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului au stimulat economia regiunii, anul acesta.
În schimb, Timo del Carpio, economist la RBC, afirmă că, în momentul actual, nu pot fi lansate concluzii ferme cu privire la sustenabilitatea programului BCE sau la beneficiile acestuia, întrucât este posibil ca, în timp, banca să decidă să-şi reducă achiziţiile de active, din cauza condiţiilor de lichiditate de pe pieţe.