BCE va ghida băncile cum să-şi rezolve problemele creditelor neperformante înainte de a le impune ţinte

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iunie 2016

BCE va ghida băncile cum să-şi rezolve problemele creditelor neperformante înainte de a le impune ţinte

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să trimită băncilor, până la finele anului sau începutul lui 2017, o serie de îndrumări informale cu privire la metodele de a-şi reduce creditele neperformante, au declarat joi, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar.

BCE, care supervizează 129 dintre cele mai mari bănci din zona euro, va stabili ulterior şi o serie de ţinte calitative şi cantitative cu privire la creditele neperformante, dar nu toate acestea vor fi formulate strict, ceea ce înseamnă că băncile vor beneficia de o anumită marjă de manevră, iar BCE se va baza, cel puţin în prima fază, mai mult pe persuasiune decât pe constrângere, au adăugat sursele, potrivit Agerpres.

Afectate de credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro, băncile întârzie să rezolve această moştenire din perioada crizei datoriilor. BCE estimează că aproximativ 7,1% din creditele bancare în zona euro erau neperformante la finele anului trecut, un nivel de aproape cinci ori mai mare decât în SUA. Printre statele membre cu situaţia cea cea mai gravă se numără Italia şi Grecia.

"În ceea ce priveşte creditele neperformante, unele bănci pur şi simplu aşteaptă zile mai bune. Trebuie ca aceste credite să fie lichidate, în caz contrar băncile vor fi nevoite să majoreze provizioanele cu 50 până la 70%", a explicat una din surse din interiorul BCE.

Analiştii avertizează însă că o vânzare rapidă sau o depreciere ar obliga multe bănci să-şi majoreze capitalul, deoarece, în prezent, nivelul provizioanelor este puţin peste 40%, în medie, iar preţurile actuale ale acestor creanţe pe piaţă ar genera pierderi.

Autorităţile recunosc că acest cadru de reglementare rămâne incoerent, având în vedere diferenţele naţionale, şi că o lichidare rapidă a creditelor neperformante ar putea provoca un şoc care să contracareze obiectivul politicii monetare a BCE de stimulare a creditării, pentru a susţine creşterea eco-nomică şi inflaţia.

"Există o piaţă globală pentru creditele neperformante, dar nu este o piaţă lichidă, deoarece depinde mult de legislaţiile naţionale, care stabilesc cât de rapid un NPL poate fi vândut", a constatat una din surse.

Chiar dacă unor bănci li se vor impune un calendar şi obiective cu privire la provizioane, sursele citate de Reuters au apreciat că obiectivul lor este să determine băncile să fie mai transparente şi mai active când vine vorba despre asanarea bilanţurilor lor.

Directivele informale ale BCE vor cere băncilor să pună la punct procese pentru rezolvarea creditelor neperformante, precum şi un tratament diferenţiat al creditelor neperformante în funcţie de vechimea lor.

De asemenea, BCE va examina dacă băncile au reclasificat creanţele din normale în neperformante şi în câte cazuri au luat măsuri pentru a-şi recupera banii.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb