BCR a mai scăpat de un pachet de neperformante, de peste 1 miliard de euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iulie 2016

BCR a mai scăpat de un pachet de neperformante, de peste 1 miliard de euro

APS a finalizat tranzacţia cu BCR, fiind cea mai mare operaţiune pe care compania o are în Europa Centrală şi de Sud-Est

Banca Comercială Română (BCR) a vândut un nou pachet de credite neperformante, în valoare mai mare de 1 miliard de euro.

APS Holding a finalizat preluarea a două portofolii de credite neperformante (NPL) din ţara noastră, în valoare totală de 1,33 miliarde euro, potrivit unui anunţ făcut de societatea de recuperare creanţe.

Acesta menţionează că cele două pachete de neperformante au fost cumpărate de la două instituţii financiare prezente în ţara noastră, una dintre ele fiind o "bancă importantă" cu capital străin care activează pe piaţa autohtonă.

Surse apropiate tranzacţiei ne-au confirmat că portofoliul de NPL a aparţinut BCR. Astfel, cea mai mare bancă de la noi a vândut neperformante cu o valoare nominală mai mare de 1,07 miliarde euro, ce include creanţe garantate şi negarantate, corporate şi IMM.

Consorţiul care a achiziţionat tranzacţia, cea mai mare din regiunea central şi sud-est europeană, este format din APS Holding, International Finance Corporation, membră a Grupului Banca Mondială, şi alţi investitori.

Consultanţa juridică a fost asigurată de reprezentanţii APS, KPMG şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, evaluarea imobiliară fiind realizată de Syndre Valuation şi Coldwell Bankers, Dentons realizând structurarea tranzacţiei.

Răzvan Nan, Director Asociat, Dal Advisory, KPMG România, a precizat, în luna martie: "În piaţa din România au fost în cursul anului 2015 portofolii de credite neperformante de peste 5 miliarde de euro scoase la vânzare. Pe parcursul anului au existat o serie de tranzacţii semnificative care nu s-au finalizat, acest lucru ducând la un scepticism al marilor investitori în a analiza astfel de active în România. În cele din urmă, finalul anului a dus la o revenire a pieţei prin anunţarea semnării unor tranzacţii importante, în care KPMG a fost implicat în calitate de consultant: BCR vinde un portofoliu de 1,2 miliarde euro de credite neperformante ale clienţilor corporativi şi IMM-urilor către un consorţiu format din Deutsche Bank, APS şi IFC, iar UniCredit vinde un portofoliu de 400 milioane de euro către Kredyt Inkaso. De asemenea, alte tranzacţii sunt în curs de finalizare şi semnare în primul trimestru din 2016".

Surse apropiate tranzacţiei efectuate de BCR prin operaţiunea "Tokyo", din decembrie 2015, ne-au spus, la începutul acestui an, că BCR mai are de vânzare şi alte împrumuturi neperformante, intenţia instituţiei fiind să externalizeze în continuare astfel de credite.

"Iniţial, BCR a dorit să vândă un portofoliu de NPL de peste 3 miliarde euro. Fiind prea mare acest portofoliu, BCR a trecut la împărţirea sa. Între timp, unele NPL au fost vândute şi este posibil ca altele să se fi adăugat la cele vechi", ne-au explicat sursele noastre, precizând că preţul neperformantelor este stabilit în baza unui mecanism, fiind luate în calcul mai multe variabile.

Conform surselor citate, la vremea respectivă - în februarie 2016 - banca negocia pe marginea unei tranzacţii mai mici cu APS, care avea ca obiect un portofoliu restrâns de NPL, rămase din tranzacţia semnificativă efectuată în decembrie.

Reprezentanţii BCR au menţionat că "tranzacţia (n.r. din decembrie 2015) este un reper major în strategia băncii de a accelera soluţionarea portofoliului de împrumuturi neperformante. (...) Tranzacţia îmbunătăţeşte semnificativ lichiditatea băncii şi va permite cu atât mai mult Băncii Comerciale Române să mobilizeze capital către rolul său economic prioritar: a extinde intermedierea financiară din România, a iniţia noi tranzacţii de finanţare şi a sprijini creşterea sănătoasă a economiei".

În luna septembrie a anului trecut, Banca Comercială Română a renunţat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde euro, ca urmare a ofertelor prea scăzute, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Conform presei, în 2014, BCR a vândut credite neperformante în valoare de 2 miliarde lei, obţinând o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24%, faţă de anul 2013.

Deşi reprezentanţii BCR au refuzat să vorbească, la începutului anului în curs, despre NPL-urile pe care ar fi urmat să le vândă în 2016, Jozef Sikela, membru al board-ului Erste Group, responsabil de corporate banking, a spus, în ianuarie anul curent: "Planul de a curăţa banca este mare şi încă vorbim de câteva miliarde de lei". Domnia sa a afirmat că unul dintre motivele pentru care BCR nu a vândut anul trecut portofoliul de credite neperformante pe segmentul de retail a fost apariţia unor noi legi în România, care au speriat pe toată lumea, iar preţurile oferite pentru pachetul de NPL nu au fost destul de atractive pentru bancă.

Reprezentanţi din piaţa de colectare a creanţelor susţin că, de obicei, astfel de tranzacţii se fac cu discounturi între 80-90%.

Avocaţii clienţilor bancari au cerut public, în mai multe rânduri, ca băncile să ofere disconturi similare debitorilor, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au spus că nu sunt de acord cu această propunere, întrucât ar crea hazard moral.

Conform Mîrşanu.ro, istoricul tandemului Deutsche Bank - APS pe piaţa locală a creditelor neperformante este unul dintre cele mai bogate, cele două societăţi cumpărând încă din 2014 portofolii de NPL, atât de la Volksbank România, cât şi de la BCR.

Potrivit sursei citate, BCR este angajată într-un program de reducere accelerată a nivelului de credite neperformante pornit în mandatul lui Tomas Spurny, care, de la 1 octombrie 2015, a fost înlocuit în poziţia de director general executiv al BCR de Sergiu Manea, fost vicepreşedinte al băncii responsabil de aria de finanţare corporativă şi de activităţi de bancă de investiţii.

Intesa Sanpaolo Bank România a vândut neperformante către APS de peste 261 milioane euro

Cel de-al doilea pachet de NPL achiziţionat de APS aparţinea Intesa Sanpaolo Bank România, care a vândut neperformante de peste 261 milioane de euro, incluzând creanţe retail şi corporate, garantate şi negarantate.

În acest caz, investitorul este APS Delta, un vehicul ce reprezintă APS Holding împreună cu alte instituţii de investiţii, printre care AnaCap Financial Partners, arată anunţul făcut de APS la Praga.

Acesta menţionează că serviciile de consultanţă juridică pentru preluarea creditelor neperformante de la Intesa Sanpaolo au fost asigurate de echipele de investiţii şi recuperare ale APS şi de specialiştii de la Dinulescu & Maxim, Savin & Asociaşii şi Dentons, evaluarea imobiliară fiind realizată de Syndre Valuation şi Coldwell Bankers.

Garanţiile ambelor portofolii sunt compuse din proprietăţi rezidenţiale, comerciale şi industriale, iar managementul acestora va fi asigurat exclusiv de către Homeland Properties.

Achiziţia se adaugă fondurilor aflate sub managementul APS, ce includ 75 de portofolii de creanţe cu o valoare nominală de peste 4,5 miliarde euro.

Martin Machon, CEO APS Holding, a declarat: "Suntem încântaţi că am reuşit să finalizăm preluarea acestor pachete de credite neperformante şi să ne consolidăm, astfel, poziţia fruntaşă pe piaţa de profil din Europa centrală şi de sud-est. Tranzacţiile anterioare din regiune ne-au ajutat să acumulăm o valoroasă experienţă în administrarea şi gestionarea cazurilor de tip corporate. Apreciem, de asemenea, cooperarea de lungă durată cu instituţiile internaţionale de finanţare partenere din regiune".

Desfăşurând operaţiuni în zece ţări europene (Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Muntenegru, Polonia, Republica Cehă, România, Serbia şi Slovacia), APS manageriază creanţe cu o valoare totală de peste 4,5 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Banca Mondiala da un colac de salvare Bcr?

    Aps cred ca e mai mare decat Bcr la ora actuala. Aps cine este si de unde are bani. 

    Deutsche Banc daca cumpara asemenea Npl nu ma mira ca i-au scazut actiunile cu peste 50% anul acesta. Db dupa aceea cere bail out. 

    Daca te uiti de afara sunt caraghioase bancile, dau cu satngul in dreptu'.

    Ce pot sa le doresc Faliment atat Db cat si Bcr cu un asemenea comportament. 

    Si din nou cei din BNR se freacă pe burta de drag și fericire ca banca face discount de peste 90% către recuperatori iar iobagul de rand moare cu rata de gat, mărită de jocul speculanților financiari de valute. Cu ce e de vina el? Acesta e hazardul moral în accepțiunea BNR? Nimeni nu poate opri acest măcel imoral în care clientului nu i se permite același discount?

    1. Asta e sistemul, iar singurii care-l pot opri sunt chiar sclavii jumuliți de bandiți. Toți cei care accesează credite de la bandiți susțin sistemul banditesc, lună de lună, pe întreaga durată a vieții active. Deci, cine e de vină?

      Daca toata lumea nu isi plateste ratele sistemul e in colaps?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb