Banca Comercială Română (BCR) a semnat ieri cu Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC) un protocol de colaborare pentru susţinerea investiţiilor realizate de către întreprinderi nou înfiinţate şi microîntreprinderi.
Obiectivul programului îl constituie susţinerea investiţiilor realizate de către întreprinderi nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, precum şi a investiţiilor de modernizare/retehnologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii, în anumite sectoare economice considerate prioritare, precum şi creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM din aceste sectoare.
Fondurile vor fi disponibile în cadrul Programului naţional multianual 2002-2009 gestionat de ANIMMC. Programul beneficiază de un buget de 39,95 milioane de lei, destinaţi acordării de alocaţii financiare nerambursabile, beneficiarilor eligibili.
Dănuţ Bunea, vicepreşedinte executiv al BCR, a declarat: "Suntem pregătiţi să demarăm, împreună cu clienţii noştri, activităţile în vederea accesării, în cel mai scurt timp, a fondurilor ANIMMC. IMM-urile sunt pentru noi un segment strategic de clienţi, cu o pondere de 50% în portofoliul de credite corporate".
Maximum 60% din valoarea eligibilă a proiectului de investiţie se va acorda după finalizarea investiţiei de către ANIMMC sub forma alocaţiilor financiare nerambursabile, care nu vor putea depăşi 10.000 euro (în echivalent lei) pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi microîntreprinderi şi, respectiv, 50.000 euro (în echivalent lei) pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Minimum 25% din valoarea eligibilă a proiectului de investiţie se va acorda de către băncile comerciale, sub forma de credite bancare, iar minimum 15% din valoarea eligibilă a proiectului de investiţie constă în aportul în numerar al beneficiarului, care va fi depus în prealabil în contul deschis la banca creditoare.
Beneficiari eligibili sunt: întreprinderile nou-înfiinţate, microîntreprinderile, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii care îndeplinesc cumulativ anumite criterii de eligibilitate. Nu vor putea beneficia de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul Programului întreprinderile care au primit, cumulat pe parcursul ultimilor 3 ani fiscali (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs), ajutoare de minimis (fie din surse publice naţionale, fie din surse comunitare) în valoare totală de 200.000 euro.
Destinaţia fondurilor: alocaţia financiară nerambursabilă va fi utilizată pentru finanţarea achiziţionării de active corporale şi necorporale de tipul: clădiri industriale şi construcţii industriale, maşini, utilaje şi echipamente, mijloace de transport de mărfuri, brevete de invenţie, licenţe (cheltuielile privind TVA, taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcţiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziţionate, cheltuielile aferente lucrărilor de construcţii nefiind eligibile); se vor finanţa numai achiziţiile de maşini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de mărfuri care sunt noi (nu second-hand).
Domenii eligibile: industria textilă şi a produselor textile, industria pielăriei şi a produselor din piele, fabricarea lemnului şi a produselor din lemn, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea substanţelor, a produselor chimice şi a fibrelor sintetice şi artificiale, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea altor produse din materiale nemetalice, industria metalurgică şi a produselor din metal, industria de maşini şi echipamente, industria de maşini şi aparate electrice, industria mijloacelor de transport, alte activităţi industriale, industria de echipamente electrice şi optice.