BCR: "Activitatea economică se află pe o traiectorie de decelerare"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 noiembrie 2021

BCR: "Activitatea economică se află pe o traiectorie de decelerare"

Activitatea economică se află pe o traiectorie de decelerare în prima jumătate a celui de-al patrulea trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul al treilea, arată analiştii BCR într-o notă de cerdetare. Aceştia notează că trimestrul al treilea a fost, de asemenea, mai slab faţă de trimestrul precedent.

Amintim că economia României (PIB) a încetinit puternic în cel de-al treilea trimestru din acest an şi a crescut cu doar 0,3% în ritm trimestrial, potrivit datelor semnal publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai mult, analiştii arată că, excluzând agricultura, este posibil ca economia să se fi contractat marginal în trimestrul al treilea.

Analiştii BCR Cercetare spun: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică arată că activitatea economică din primele două săptămâni din noiembrie a încetinit la 95% din media unei luni pre-pandemie, de la 99% în octombrie. (...) În prima jumătate a celui de-al patrulea trimestru, activitatea economică se află pe o traiectorie de decelerare comparativ cu trimestrul al treilea, care a fost, de asemenea, mai slab faţă de trimestrul precedent. Mobilitatea către locurile de muncă şi-a reluat trendul ascendent după redeschiderea şcolilor. Şi alte măsuri alternative ale mobilităţii precum cea către centre comerciale şi restaurante indică o revenire treptată a consumatorilor la mijloacele tradiţionale de cumpărături. Se pare că şi pe piaţa muncii a revenit optimismul, lucru vizibil în scăderea căutărilor «ajutor şomaj» pe Google la începutul lunii. Consumul de energie electrică a fost scăzut atât în România, cât şi în Germania. Tranzacţiile cu cardul BCR au crescut puternic de Black Friday".

INS a revizuit în jos săptămâna trecută datele privind dinamica PIB de pe primele două trimestre ale anului, ceea ce a dus la o revizuire semnificativă a creşterii anuale şi la o scădere a estimărilor de creştere din piaţă pentru întregul an 2021 şi pentru anul viitor.

În cel de-al treilea trimestru din 2021 creşterea sectorului comerţului cu amănuntul a fost relativ slabă (+1,3% în trimestrul al treilea din 2021 faţă de trimestrul al doilea din 2021), acesta fiind barometrul principal pentru consumul gospodăriilor. Totodată, producţia industrială a înregistrat, în trimestrul al treilea, o contracţie semnificativă (-4,6% în ritm trimestrial), în timp ce sectorul de construcţii s-a contractat cu 10,2% în ritm trimestrial pe seria ajustată sezonier. Producţia industrială a fost grevată de criza globală a semiconductorilor care a redus puternic producţia industriei auto locale şi a celei conexe ce este integrată în lanţurile de aprovizionare externe.

Încetinirea dinamicii economice a fost semnalată de scăderea indicatorilor de încredere în economie calculaţi de Comisia Europeană, indicatorii ESI, care au înregistrat mai multe scăderi decât creşteri în ultimele cinci luni. În luna octombrie ESI a ajuns la o valoare de 99,8 puncte de la 100,3 puncte în septembrie, sub media pe termen lung de 100 de puncte, iar pentru noiembrie este probabilă o nouă scădere.

Situaţia pandemică s-a deteriorat semnificativ la începutul celui de-al patrulea trimestru, în condiţiile în care cel de-al patrulea val de infectare cu Covid-19 s-a suprapus pe o rată de vaccinare foarte scăzută, circa 30% la finalul lunii septembrie, când a lovit valul patru. Profunzimea crizei medicale a avut cel mai probabil un efect asupra sentimentului consumatorilor.

Estimarea de creştere a PIB a guvernului pentru finalul anului este de 7%, iar pentru a contracara perspectiva economică slabă analiştii consideră că guvernul va fi nevoit să accelereze semnificativ cheltuielile publice pe final de an.

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru ameliorarea impactului creşterii preţurilor pentru consumatorii casnici însă firmele sunt vulnerabile şi cel mai probabil se vor confrunta cu marje în deteriorare. Variabile importante rămân evoluţia cererii interne şi externe asupra cărora se adună deja nori negri pe fondul discuţiilor despre valul al cincilea în Europa în condiţiile în care România nici nu a ieşit încă din valul patru. Totodată, cu excepţia economiei americane, mai toate economiile importante dau semne de încetinire (China, Europa, Japonia).

De asemenea, majorările de preţuri pare că au trecut în faza creşterilor de ordin secundar, având în vedere decizia BNR de începere şi continuare graduală a ciclului de întărire a politicii monetare şi accelerarea creşterii preţurilor la producătorii industriali (PPI) (+20% rata anuală de creştere a PPI). La finalul lunii octombrie, creşterea anuală a preţurilor de consum (IPC) a ajuns la o rată de 7,94%, iar în lipsa măsurilor de compensare pentru facturile mai mari cu energia probabil inflaţia ar fi ajuns la o valoare de două cifre.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Foarte bine, asa si trebuie. Nu vedeti ca dezechilibrul macro este la cote maxime?

    BNR trebuia sa puna o frana mai din timp, dar sunt niste ticalosi. 

    1. nu are voie sa puna soc anti reflatie!

      A trebuit sa lase socul de reflatie sa se propage! 

      Cineva a trebuit sa "isi asume mai multe datorii cotate la nominale mai sus" doar pentru a nu lasa sa cada economia. 

      Urmeaza GOVul sa intre tare in compensare si taieri etc forme de cheltuieli pentru a nu lasa naratiunea sa devina "deflationista tehnologic si inflationista etc consum" (chiar daca asta am impresia ca o sa se intample). 

      semnat comenturi "cretine" 

    In noiembrie,era sa ajunga la acelasi nivel si latura din dreapta cu latura din stanga a V-ului lui catu.Sa ajungi presedinte a Senatului,trebuie sa treci de un anumit nivel al miciunilor?Trist dar adevarat!

    la anu ' Romania pupa cadere in cap ... datorita faptului ca populatia a fost stresata cu pierderea locului de munca (din cauze de certificat verde si injectie obligatorie)

    problema e la preturile energiei... marea tranzitie verde s-a dezlantuit. toata europa e rosie daca te uiti la pretul m3 gaz dar mai ales la Mwh-ului. costul asta se duce direct preturi alternativa e falimentul. Parerea mea e ca pentru multi ani pretul energiei va dicta dimensiunea inflatiei, iar pretul energiei va fi dictat de tranzitia la "Verde"

    nu va mai certati ca mosul de la bnr nu mai are ce face, povestile lui despre inflatie etc aveau farmec in alti ani. 

    1. cand moare Iser?

      eu asta vreau sa stiu mai repede!  

      cand moare Mos Iser ? !? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb