BCR, BRD, Raiffeisen şi UniCredit, primul patronat bancar din România

V.B.
Bănci-Asigurări / 4 aprilie 2014

Conducătorii executivi ai Băncii Comerciale Române, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank au depus actele constitutive pentru înfiinţarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), prima organizaţie patronală din sectorul bancar românesc, intenţionând să invite cât mai multe instituţii de credit să se alature acesteia, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Cele patru bănci (ale căror active însumează peste 45% din totalul activelor din sectorul bancar şi peste o treime din totalul salariaţilor) au depus cererea de înfiinţare şi actele constitutive la Tribunalul Bucureşti pentru CPBR. Reprezentanţii băncilor estimează că procesul de înregistrare al organizaţiei patronale s-ar putea încheia până la sfârşitul primului semestru al acestui an.

"Demersul nostru are în vedere întrunirea atributelor formale ale unei organizaţii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume: social, instituţional şi ca angajatori. Invităm toate băncile care au operaţiuni în România să se alăture iniţiativei noastre," a menţionat Steven van Groningen, directorul general al Raiffeisen Bank, care a fost desemnat Preşedinte al Consiliului Director al CPBR.

România este una dintre puţinele ţări europene unde nu a fost înfiinţată o asociere care să întrunească toate atributele oficiale ale unei organizaţii patronale a sectorului bancar. CPBR îşi propune să promoveze interesele membrilor săi în relaţiile cu autorităţile, sindicatele şi alte instituţii într-o manieră cât mai eficientă, se mai arată în comunicat.

Membrii fondatori ai CPBR subliniază faptul că înfiinţarea organizaţiei patronale nu este o alternativă la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ci este o organizaţie complementară acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt şi membri ai ARB.

Componenţa iniţială a Consiliului Director al CPBR este următoarea: Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) - Preşedinte, Răsvan Radu (UniCredit Ţiriac Bank) - Vicepreşedinte, Philippe Lhotte (BRD - Groupe Societe Generale) - Director şi Tomas Spurny (Banca Comericală Română) - Trezorier.

În Europa, organizaţii patronale similare există în Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Elveţia, Cipru, Olanda, Germania, Franţa, Italia.

"România este una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană ce nu are o instituţie care să întrunească toate atributele specifice unei organizaţii patronale a sectorului bancar, printre altele de exemplu dreptul de a negocia şi încheia contracte colective, dincolo de rolul de reprezentare al ARB, care există doar la nivel consultativ. România, ca de altfel majoritatea ţărilor europene, este o economie de piaţă de tip social. În astfel de sisteme de economie de piaţă socială, după cum este cunoscut deja, organizaţiile patronale sunt parte a unui sistem de deliberare instituţionalizată, împreună cu guvernul, sindicatele şi autorităţile de reglementare. În cadrul negocierilor tripartite, aşa-numiţii "parteneri sociali" decid în privinţa problemelor specifice sectoriale (ex.: niveluri de preţ, politici salariale, iniţiative legislative, politici fiscale, politici privind pensiile etc.) Mai mult, în ţările unde este prezent un asemenea sistem de economie de piaţă de tip social, negocierea colectivă are loc de cele mai multe ori la nivel naţional nu doar intre o corporaţie şi un singur sindicat, ci mai degrabă între federaţii patronale şi federaţii sindicale. Astfel, ţinând cont de toate aceste particularitaţi, sperăm că înfiinţarea CPBR va reprezenta un pas mare în dezvoltarea pe mai departe a sectorului bancar din România în particular şi a îmbunataţirii economiei şi guvernanţei corporative în general", mai transmit reprezentanţii celor patru bănci.

Băncile precizează că vor conlucra cu ARB, "mai ales că toţi membrii fondatori ai CPBR sunt şi membri ai ARB".

"Mai mult, dacă aruncati o privire asupra diferitelor sectoare ale economiei, veţi observa că asociaţiile profesionale coexistă în mod optim cu organizaţiile patronale din aceeaşi ramură a economiei şi se susţin reciproc. Astfel, se cuvine din nou subliniat faptul că înfiinţarea CPBR nu se doreşte a fi o contra-pondere la ARB, ci mai degrabă o organizaţie complementară acesteia, efectul scontat fiind acela al folosirii tuturor sinergiilor rezultate dintr-o asemenea complementaritate", se mai arată în comunicat.

În problema coexistenţei separate a ARB şi CPBR, băncile fondatoare susţin că "este prematur" să facă "pronosticuri".

"Acest lucru va depinde de dorinţa membrilor noştri şi ai ARB, de dinamica evenimentelor şi a caracteristicilor sectorului bancar românesc. În mod logic însă, e clar faptul că dacă toţi sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta să devină şi membri ai CPBR, unificarea celor două organisme ar putea să reprezinte o alegere naturală, aşa cum s-a mai întamplat şi în alte sectoare ale economiei româneşti", informează cele patru bănci.

Reprezentanţii BCR, BRD, Raiffeisen şi UniCredit au mai declarat că şi-au discutat intenţiile cu diferite organizaţii, inclusiv cu BNR.

"Dat fiind faptul că România nu a beneficiat în toţi aceşti ani de o organizaţie patronală la nivelul sectorului bancar, iniţiativa noastră este percepută ca fiind una pozitivă, constructivă şi ca un proces natural", conchide comunicatul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Arza-le-ar Focul Gheenii de vicii ! 

    da, club nou pentru aprarea vechilor privilegii, acum cand se vorbeste tot mai mult de legea falimentului personal si abuzurile bancilor au inceput sa fie corectate in instanta; suna mai degraba a club de lobby mafiot, in constituit in scop de presiune asupra autoritatilor si de a se infige cu acte in regula in locurile unde se negociaza legile care ar trebui sa faca ordine in sistemul bancar...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb