BCR cere insolvenţa grupului de firme European Drinks

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 13 noiembrie 2017

BCR cere insolvenţa grupului de firme European Drinks

Banca Comercială Română, prin Schoenherr şi Asociaţii, a înregistrat, în luna octombrie, la Tribunalul Bihor, o cerere de intrare în insolvenţă a grupului de firme European Drinks, deţinut de fraţii Micula. Printre acestea se numără: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.

Surse din industria de insolvenţă susţin că datoria grupului European Drinks către BCR este de circa 180 milioane de euro şi către statul român - aproximativ 100 de milioane de euro.

În luna martie a anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a transmis, printr-un comunicat, că România a plătit despăgubirile datorate fraţilor Micula, stabilite în 2013 de Tribunalul arbitral de la Washington, de circa 376.433.229 lei plus dobânda, echivalent a aproximativ 84,50 milioane de euro plus dobânda, însă că trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei, pentru că altfel riscă declanşarea procedurii de infringement, plata fiind considerată ajutor de stat.

În 2015, avocatul Gheorghe Piperea spunea: "În urma deciziei ICSID din 2013, statul este obligat să plătească fraţilor Micula circa 180 milioane de euro.

În ianuarie 2014, Ministerul Finanţelor a decis să compenseze o parte din această sumă cu datoriile pe care companiile celor doi oameni de afaceri le aveau către bugetul de stat. Fraţii Micula au contestat decizia la vremea respectivă, iar această compensare este considerată, acum, de către CE ca fiind ajutor de stat ilegal, care trebuie returnat. Cum statul nu a achidat datoria stabilită de ICSID nici până în ziua de astăzi, atunci au curs dobânzi şi penalităţi care au ajuns aproape de nivelul sumei de 180 milioane de euro, care este datoria de bază".

Avocatul susţinea că decizia CE nu anulează hotărârea ICSID şi că aceste dobânzi şi penalităţi trebuie achitate de Ministerul Finanţelor.

Fraţii Micula anunţau la acea vreme, că vor să atace în instanţă, la forurile europene şi naţionale, decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze de la ei despăgubirile acordate în urma sistării unui program de susţinere a investiţiilor în zonele defavorizate, considerând-o abuzivă.

Ioan Micula, cu cetăţenie suedeză, spunea că, în cazul în care grupul deţinut de el şi fratele său va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere în instanţă de la statul român despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, cât valorează investiţiile făcute de ei în România.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Atata e nota de plata la [Fragment eliminat, conform regulamentului] alea de apa colorata de le zice sucuri?

    Cum poate o banca sa deie 180 mil.euro credite la un grup de firme ( cel mult firmele alea puteau lua atat banet de la un sindicat de banci)/o asa expunere nu are decat explicatii-implicatii gen servicii, masoni, mafie. Etc. 

    1. Exista antreprenori si antreprenori.

      Bunaoara in media s-au alocat mega-credite ,din fasa, neperformante. ...

    Nu par oameni de incredere.

    Imi pare rau de ei.

    Ii intreb pe cei de la Bcr, Bnr : "Asa garanteaza bancile depozitele oamenilor, firmelor?".

    Sa ii despagubeasca cei de la CE nu Romania daca au castigat la Iscid. 

    1. Orice investitor castiga la ICSID. Asta nu e un punct in favoarea Chemical Brothers.

    Idivizii acestia, ca si postul lor jepat de tv National, au umplu piata de bauturi mizerabile si toxice, nici papuasii nu at consuma asa ceva.

    1. Produsele sunt de calitate europeana. Totul se fabrică pe utilaje super performante și din cele mai bune ingrediente .

      Dar tu cu calitatea ta europeana nucumva esti platit de Chemical Brothers Micula?

    ....~Haz de Necaaaz~__?..Nu !..Si dupa cum zice_'AM' odata..: "baieti simpatici_=_Argeleni~"...acuma ca au tras si dinsii o sfinta de TEAPA_la mareata noastra Banca_, eu cred ca pina la urma ar trebui apreciati pt. fapta LOR_cea_vitejeasca ~ ~ ~..adica doar banca sa traga Tepi peste TEPI oamenilor simplii, de buna credinta si doar buni de plata pt. orice ??..Nu merge la infinit !!!_ Adica merge intr-o tara precum a noastra si avind o conducere tip_Mafiot_A_!!_..Deci FELICITARILE~noastre sincere pt. cea ce au facut bancii cele_'TICALOASE'_!!~....Bine ! Dar problema este acea ca factura, adica pierderea tot NOI_cei multi o sa o platim__Doar e un obicei incepind cu 1990'..si intr-un fel sau altul_...ca doar nu degeaba avem guverne_PSD !!_..Caci, si TOT ca de obicei EI stiu~DC si pt. CE~____..............~

    1. Dinu Patriciu cum a lasat bancile cu ochi-n Soare, noi platim.

      Pe acesti domi ii felicitam! 

    ce mare grup si ce priceputi oameni de afaceri securistii astia lu magureanu

    Bine le face BCR-ul acestor indivizi care pacalesc, de ani de zile, Statul si otravesc consumatorii !!!

    1. Ii otraveste doar pe cei care cumpara. Apropo credeti ca Pepsi sau Cola e mai buna?

      Sânt hoți și locuri la mese festive pentru mai multe detalii va rugam sa ne mai faci mâine la ora actuala

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb