BCR demarează programul dedicat copiilor preşcolari "De la Joc la Educaţie Financiară"

Ioana Dogaru
Bănci-Asigurări / 4 aprilie 2016

Banca Comercială Română (BCR), Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie (APPE), Ministerul Educaţiei şi Infomedia România au lansat programul "De la Joc la Educaţie Financiară", prin intermediul căruia 23.000 de preşcolari din şapte judeţe (Bucureşti, Sibiu, Dolj, Constanţa, Cluj, Timiş, Iaşi) vor primi gratuit suportul de curs (manuale şi software), iar 7000 de educatori vor fi formaţi pentru a susţine lecţii de educaţie financiară în grădiniţe, potrivit unui comunicat de presă al băncii.

Programul "De la Joc la Educaţie Financiară", iniţiat de BCR, Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie (APPE) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Infomedia România se va derula în 2016, începând cu luna aprilie şi va consta în desfăşurarea unor activităţi de formare şi informare a copiilor, a cadrelor didactice şi părinţilor, cu privire la noţiuni elementare de educaţie financiară, în vederea sprijinirii dezvoltării personale şi, implicit, a dezvoltării comunitare.

"Educaţia financiară a copiilor trebuie să se realizeze încă de la o vârstă fragedă, atunci când aceştia încep să ceară prima bomboană, prima jucărie. Copiii trebuie să fie familiarizaţi cu banii, cu valoarea acestora, cum pot fi cheltuiţi cu responsabilitate, cum pot fi economisiţi, investiţi sau donaţi în scop caritabil", a declarat Ligia Goloşoiu, autoarea noului manual pentru preşcolari şi a manualelor de educaţie financiară pentru clasele III - IV. Unul din zece elevi de clasele a III-a şi a IV-a a studiat materialele lansate de BNR împreună cu Ligia Goloşoiu, 45.000 au participat la orele de educaţie financiară, iar cursul a fost cea mai populară materie şcolară de anul trecut.

Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala deţine un procent de 9%, iar băncile, doar 5%, potrivit studiului Erste, realizat de către IMAS International, se mai arată în comunicat.

Programul "De la Joc la Educaţie Financiară" urmăreşte să le ofere copiilor şansa de a avea acces la educaţie financiară cât mai devreme şi chiar să crească nivelul de învăţare alături de părinţi sau familie.

"România are un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, planificarea unui buget este o necunoscută pentru trei români din patru, iar în ce priveşte gradul de bancarizare, suntem pe locul pe locul 124 din 143 într-un clasament global, potrivit statisticilor recente. În acest context, începerea timpurie a educaţiei financiare este un imperativ, iar programul «De la Joc la Educaţie Financiară» reprezintă un răspuns la această necesitate. Totodată, am luat în calcul faptul că 95% din educaţia financiară a românilor provine din familie, aşa că manualul conţine şi exerciţii pe care copiii le pot face acasă cu părinţii, care pot astfel suplimenta informaţiile obţinute la grădiniţă", afirmă Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail&Private Banking, BCR.

"Programul «De la Joc la Educaţie Financiară» îşi propune să promoveze conceptul de educaţie financiară pentru copiii preşcolari, cu activităţi în triada părinţi-copii-educatori şi, de asemenea, să imprime respectul copiilor faţă de muncă şi faţă de bani", a spus Viorica Preda, Inspector General, Ministerul Educaţiei.

Noul program dedicat preşcolarilor ilustrează încă o dată preocuparea constantă şi investiţia consecventă a BCR în ceea ce priveşte consolidarea cunoştinţelor financiare ale copiilor şi tinerilor din România. În 2008, BCR a sprijinit dezvoltarea primului manual de educaţie financiară pentru elevii de liceu, dezvoltat de organizaţia non-profit Junior Achievement, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi BCR, care l-a finanţat şi a contribuit cu peste 500 consultanţi voluntari la clasă de la aplicarea lui în şcoli. În plus, BCR a lansat în 2009 campania Şcoala de Bani, care a îmbinat lecţiile de teorie propriu-zisă cuprinse în două ghiduri de lucru "Ghidul de conversţie între buzunar şi ban", respectiv "Ghidul de creştere a banilor" cu elemente de divertisment şi instrumente utile în gestionarea portofelului familiei. Totodată, în 2013, BCR şi Erste Bank, alături de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Educaţiei Naţionale, au derulat proiectul de educaţie financiară "Fabuloasa lume a banilor", constând într-o expoziţie interactivă şi o competiţie cu teme financiare dedicate elevilor de clasele I-VIII.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb