BCR lansează o emisiune de obligaţiuni de 600 de milioane de lei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 decembrie 2019

BCR lansează o emisiune de obligaţiuni de 600 de milioane de lei

Banca Comercială Română (BCR) a anunţat lansarea primei emisiuni de obligaţiuni senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 600 de milioane de lei, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, a declarat: "Emisiunea de obligaţiuni reflectă deopotrivă încrederea noastră în piaţa locală şi obiectivul de a ne consolida rezultatele. Diversificarea surselor de finanţare face parte din strategia noastră de dezvoltare pe termen lung şi avem convingerea că această emisiune va contribui la dezvoltarea pieţei de capital autohtone".

Obligaţiunile au o maturitate la 7 ani şi reprezintă cea mai mare emisiune în lei de pe piaţa locală de capital. Potrivit BCR, Fitch a acordat emisiunii de obligaţiuni un rating final de BBB+.

Lansarea ofertei pe piaţă a generat interes considerabil din partea investitorilor, iar emisiunea a obţinut un cupon de 5,35%. Subscrierile au fost echilibrat distribuite între administratori de active, fonduri de pensii, companii de asigurări şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform BCR.

Totodată, CEO-ul BVB, Adrian Tănase a precizat: "Ne bucurăm că oferta de instrumente financiare de la Bursa de Valori Bucureşti devine din ce în ce mai variată. Obligaţiunile BCR s-au dovedit a fi o ofertă de succes, atât din punct de vedere al valorii, având în vedere că este una dintre cele mai mari emisiuni de pe piaţa de capital din România, cât şi în ceea ce priveşte timpul necesar încheierii tranzacţiei, care a fost unul scurt. Poate fi un exemplu bun pentru alte proiecte din domeniul instrumentelor de datorie, deoarece dovedeşte că piaţa de capital îndeplineşte un rol important pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltării economiei naţionale".

Potrivit băncii, emisiunea de obligaţiuni s-a derulat cu succes încă de la suprasubscrierea în registrul de ordine a ţintei de 500 de milioane de lei, ceea ce a dus la decizia de majorare a emisiunii până la 600 de milioane de lei.

Cu această emisiune, BCR face un pas înainte şi se aliniază la noile reglementări UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL) şi liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluţie pe care o urmăreşte.

BERD va investi 26 milioane de euro în oferta BCR

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a anunţat susţinerea primei emisiuni de obligaţiuni de rang senior nepreferenţiale (senior non-preferred) din România, prin participarea în programul Băncii Comerciale Române (BCR), cu o investiţie de 26 milioane de euro, conform unui comunicat al băncii.

Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Băncile din UE, a declarat: "BERD va continua să susţină dezvoltarea pieţelor de capital din România şi încurajează alte bănci locale să folosească obligaţiunile de rang senior nepreferenţiale, precum şi alte tipuri de emisiuni pe termen lung. Aces-te tipuri de instrumente ajută băncile să se alinieze la cerinţele regulatorii, să îşi diversifice structura de finanţare şi să îşi asigure fonduri pe termen lung pentru susţinerea creditării şi întăririi intermedierii financiare din ţară".

Prin plasarea cu succes a obligaţiunilor de rang senior nepreferenţiale în valoare de 600 milioane de lei, aproximativ 125 milioane de euro, cea de-a doua bancă din România face un pas important pentru a fi în conformitate cu noile reglementări ale UE.

"Emisiunea reflectă încrederea în piaţa locală, precum şi relaţia bună cu investitorii instituţionali, incluzând BERD, unul dintre cei mai vechi parteneri ai noştri. Diversificarea surselor de finanţare ale băncii a fost de mult timp în strategia noastră de dezvoltare. În plus, credem că acţiunea noastră timpurie va contribui şi la dezvoltarea viitoare a pieţei de capital din România", a afirmat Sergiu Manea, Preşedinte al Comitetului Executiv al Băncii Comerciale Române.

Obligaţiunile cu maturitate de 7 ani vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti şi reprezintă prima emisiune în lei a BCR pe piaţa locală de capital din ultimii 13 ani.

Aceasta este, de asemenea, prima emisiune de instrumente de rang senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est, ca urmare a implementării Directivei UE pentru Redresarea şi Rezoluţia Bancară (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD), directivă destinată consolidării sistemelor bancare.

Aceasta va permite obligaţiunilor să se califice pentru cerinţele minime de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL), ce vor fi stabilite de către Banca Naţională a României pentru BCR.

BCR este a doua cea mai mare bancă din România, fiind o instituţie financiară de importanţă sistemică, deţinută de Erste Bank Group. Fondurile BERD vor fi utilizate de BCR pentru a finanţa investiţiile în economia verde, precum proiecte de eficienţă energetică şi regenerabile.

Dezvoltarea şi consolidarea pieţei de capital locale reprezintă o prioritate BERD în România. BERD este un investitor instituţional important în Româ-nia, investind până în prezent peste 8,3 miliarde de euro, în principal în sectorul privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb