BCR Seed Starter: Prima companie de capital de risc corporativ lansată de o bancă din România

F.D.
Bănci-Asigurări / 21 noiembrie 2023

BCR Seed Starter: Prima companie de capital de risc corporativ lansată de o bancă din România

Banca Comercială Română (BCR) anunţă lansarea BCR Seed Starter, o subsidiară deţinută integral de BCR, care este prima companie de capital de risc corporativ (CVC) înfiinţată de o bancă din România. Compania vizează investiţiile în startup-uri de tehnologie şi va fi operaţională începând din ianuarie 2024. Cu un angajament financiar pentru investiţii de 5 milioane de euro în următorii cinci ani, BCR Seed Starter are ca obiectiv furnizarea de capital pentru un portofoliu de startup-uri inovatoare, care au potenţialul de a optimiza procesele bancare interne, de a îmbunătăţi portofoliul de servicii oferite clienţilor BCR sau de a susţine integrarea standardelor ESG, conform unui comunicat de presă al băncii.

"BCR Seed Starter ne oferă instrumentele necesare pentru a continua să amplificăm angajamentul BCR faţă de tehnologie şi inovaţie. Prin investiţii strategice în capital de risc corporativ, cu prioritate în companii care valorifică tehnologia financiară, scopul nostru este să generăm inovaţie în cadrul băncii, aducând mai multă valoare clienţilor noştri. Mai mult, ne dorim să aducem valoare strategică ecosistemului local de startup

uri, ca să le susţinem în procesul de creştere şi de obţinere a succesului pe termen lung. Pentru că dincolo de bani şi resurse, BCR Seed Starter înseamnă şi furnizarea de know-how, de profunzime, din industria financiară şi acces la o bază extinsă de potenţiali clienţi şi investitori. BCR Seed Starter aduce o abordare nouă în peisajul CVC-urilor din România, cu mai multă flexibilitate şi suport de durată, care accelerează dezvoltarea antreprenorială şi consolidează rolul României în inovaţia europeană," a declarat Thomas Kolarik, Vicepreşedinte IT & Operations la BCR şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie la BCR Seed Starter.

Pentru o Românie inteligentă financiar

Comunicat de presă. 28 februarie 2023 În schimbul unei participaţii minoritare în startup-urile în care investeşte, BCR Seed Starter îşi propune să stimuleze creşterea durabilă prin diversificarea surselor de capital disponibile pentru startup-uri, oferind o alternativă flexibilă la modelul tradiţional de finanţare bancară. Un avantaj notabil al investiţiei BCR Seed Starter este creşterea credibilităţii startup-ului în ochii investitorilor şi partenerilor internaţionali şi locali, precum şi ai potenţialilor clienţi.

"Suntem mândri că BCR Seed Starter deschide un nou capitol în sectorul bancar românesc, devenind prima companie de capital de risc corporativ lansată de o bancă. Această iniţiativă valorifică activele corporative ale BCR, nu doar prin accesul la pieţe noi şi prin dezvoltarea unui nou model de afaceri, ci mai ales prin faptul că stimulează inovaţia made in România.

BCR Seed Starter va oferi startup-urilor oportunitatea de a dezvolta, testa, adapta şi oferi produse cu valoare adăugată, atât pentru ecosistemului BCR şi Erste, dar şi direct către clienţii băncii. Colaborarea se va desfăşura pe o bază non-exclusivă, deoarece scopul nostru este să ajutăm startup-urile să crească pe pieţele lor ţintă. Obiectivul nostru este să investim un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participaţii minoritare de maximum 24,99% ", a declarat Carmen Dibuş, CEO al BCR Seed Starter.

Deşi activităţile de capital de risc în România au crescut semnificativ în ultimul deceniu, de la un nivel aproape inexistent, suntem încă în urma mediei UE şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est. România s a clasat pe locul cinci în CEE pentru finanţarea prin capital de risc obţinută în 2022, în urma Estoniei, Cehiei, Croaţiei şi Poloniei, care în total reprezintă 70% din volumul total de finanţare în regiune, conform Romania Venture Report 2022. Mai mult, România are un deficit de finanţare de aproape 7 miliarde de euro pentru startup-uri, comparativ cu vecinii săi din Europa Centrală şi de Est, strângând doar 128,2 milioane de euro în perioada 2018 - 2021. Această cifră este umbrită de o performanţă regională robustă, aşa cum subliniază un studiu realizat de ROPEA şi Deloitte, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociaţii globale de capital privat şi capital de risc. Astfel, BCR Seed Starter se poziţionează ca un partener strategic în schimbarea acestei dinamici, amplificând potenţialul inovator al startup-urilor româneşti, într un moment în care capitalul pentru startup-urile tehnologice este mai dificil de obţinut.

Ce ar trebui să ştie startup-urile când aplică?

⎯ Finanţarea provine integral de la BCR. Investiţiile în startup-uri vor fi realizate din fondurile proprii ale BCR Seed Starter, ce are ca ţintă două investiţii strategice în 2024.

⎯ BCR Seed Starter deschide accesul către întregul ecosistem al Grupului Erste şi către toţi clienţii săi, oferind nu doar finanţare prin contribuţii de capital, ci şi un parteneriat strategic cu omologii din grup, Seed Starter Èeske spoøitelny şi Seed Starter Slovenskej sporiteµne. Această colaborare amplifică impactul asupra startup-urilor aflate în stadiile iniţiale, "pre-seed" şi "seed". Odată cu intrarea BCR Seed Starter în structura acţionariatului, startup-urile vor avea oportunitatea de a colabora direct cu Grupul BCR şi vor beneficia de încredere, expertiză, reţea şi oportunităţi de creştere.

Care este calendarul şi cum se face selecţia? Comunicat de presă. 28 februarie 2023

Pentru o Românie inteligentă financiar

⎯ Procesul de aplicare pentru finanţare este deschis oricărui startup tech interesat, cu precizarea că BCR Seed Starter caută sinergii cu industria bancară, explorând oportunităţi de afaceri şi tehnologii emergente care stimulează creşterea în sectorul serviciilor financiare sau susţin standardele ESG.

⎯ Startup-urile pot depune aplicaţii începând cu primul trimestru al anului 2024 pe site-ul dedicat, www.seedstarter.ro.

⎯ Decizia de investiţie se va baza pe un proces structurat şi coerent, care include o analiză riguroasă, de tip due diligence, cu o atenţie deosebită acordată potenţialului de creştere al startup-ului şi alinierii acestuia cu valorile şi direcţiile strategice ale Grupului BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb