Ştirea despre o posibilă grevă generală nu a ajuns la urechile unora dintre angajaţii din sediul central al Băncii Comerciale Române. Unii dintre ei nici nu au auzit de greva japoneză de săptămâna trecută, conform declaraţiilor obţinute de noi.
Mai mult, la BCR Sebastian, unii funcţionari bancari ne-au declarat că sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarii.
Aşa că o bună parte din angajaţii Băncii Comerciale Române îşi văd de treabă, deşi neînţelegerile dintre sindicalişti şi conducerea instituţiei par să fi luat amploare în ultima săptămână. Federaţia Sindicatelor Independente (FSI) din BCR a anunţat declanşarea conflictului de interese, după ce banca nu a soluţionat cererile salariale ale sindicaliştilor.
Nemulţumite de demersurile sindicaliştilor s-au arătat şi unele surse din bancă, citate de Agerpres: "Protestul sindicaliştilor din BCR este mai mult un protest al liderilor sindicali, care au de câştigat din treaba asta". Acestea au mai adăugat: "La protestul de pe 25 februarie noi am numărat doar 40 de sindicalişti. Doar liderii sindicatelor erau acolo. Ei au zis că au fost 100. Mai mult, la greva japoneză, sindicaliştii au zis că au fost 6.000 de persoane în grevă japoneză. Pot demonstra că au fost atâţia? Au strâns semnături? Nu am văzut foarte mulţi angajaţi cu banderole. Într-adevăr, au fost câţiva, dar nu mulţi".
Potrivit surselor citate, liderii sindicali au cel mai mult de câştigat din proteste, iar cei mai mulţi angajaţi nici nu sunt de acord cu protestele.
Unii angajaţi BCR au preferat să lase comentariile în seama liderilor sindicali, în timp ce alţii au preferat să nu comenteze.
• Noi ameninţări de grevă generală
FSI a anunţat că va înregistra conflictul de interese la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi va solicita asigurarea concilierii, ca singură etapă obligatorie de soluţionare a conflictului dintre angajaţi şi bancă. "Dacă nici în cadrul procedurii de conciliere nu se va ajunge la un acord, de cel mult şapte zile, vom hotărî împreună cu membrii de sindicat pe care îi reprezentăm, oportunitatea şi detaliile unei greve", potrivit comunicatului.
FSI susţine că oferta făcută de către BCR nu are legătură cu actuala negociere anuală obligatorie şi a fost înaintată anul trecut, în perioada de valabilitate a contractului colectiv de muncă.
De asemenea, salariaţii BCR au acceptat la începutul acestui an două propuneri ale băncii şi anume, sus-pendarea pe următorii doi ani a obligaţiei angajatorului de a contribui la un fond de pensii privat în limita a 200 de euro/an/salariat şi modificarea schemei de plăţi compensatorii aferentă situaţiilor de concediere pentru motive neimputabile salariaţilor (n.r. concediere individuală sau colectivă).
Ciprian Ionescu, preşedintele FSI, ne-a declarat că răspunsul BCR faţă de propunerile acceptate de către anagajaţi a fost în ultimă instanţă unul negativ.
Salariaţii BCR au refuzat şi oferta băncii de majorare a salariilor cu 2% începând cu aprilie 2011 şi cu 5% în 2012, deoarece condiţia băncii era de eliminare a celorlalte drepturi din contractul colectiv de muncă. "Aceasta a fost o ofertă-pachet, cu termen limită de acceptare, cu elemente ce nu puteau fi negociate în interiorul pachetului", potrivit comunicatului FSI.
Reprezentanţii BCR nu doresc în continuare să facă declaraţii pe tema neînţelegerilor cu sindicaliştii, cel puţin până la înregistrarea conflictului de interese.