BCR vinde credite neperformante de 370 milioane euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2016

BCR vinde credite neperformante de 370 milioane euro

Cumpărătorii neperformantelor - B2Holding ASA şi EOS Investment RO

La sfârşitul lui iulie, BCR a finalizat vânzarea unui pachet de NPL mai mare de 1 miliard de euro

BCR se află în proces de vânzare a unui portofoliu de credite ipotecare neperformante (NPL) în valoare de 370 milioane euro, către grupul norvegian B2Holding ASA şi EOS Investment RO. Portofoliul deţinut de BCR conţine circa 6.800 de credite cu garanţii imobiliare.

"Achiziţia este un moment important pentru B2Holding, după ce a preluat cu succes, în mai 2016, compania bulgară DCA. Tranzacţia favorizează creşterea viitoare a B2Holding în România, cea mai mare piaţă de NPL-uri din Europa de Sud-Est", precizează grupul norvegian, citat de Mediafax.

B2Holding ASA a preluat pachetul prin intermediul subsidiarei sale Ultimo Netherlands BV. Responsibilitatea pentru gestionarea portofoliului de NPL cumpărat de la BCR va fi împărţită în mod egal de cele două companii.

Tranzacţia urmează să fie finalizată în luna decembrie a acestui an.

În ultima perioadă, Banca Comercială Română (BCR) a vândut pachete importante de credite neperformante, ultimul fiind finalizat la sfârşitul lunii iulie.

Atunci, Consorţiul alcătuit din APS Holding, International Finance Corporation, membră a Grupului Banca Mondială, şi alţi investitori a încheiat procedura de preluare a unui pachet de NPL cu o valoare nominală mai mare de 1,07 miliarde euro, de la BCR, ce include creanţe garantate şi negarantate, corporate şi IMM. Tranzacţia este cea mai mare din regiunea central şi sud-est europeană.

Consultanţa juridică a fost asigurată de reprezentanţii APS, KPMG şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, evaluarea imobiliară fiind realizată de Syndre Valuation şi Coldwell Bankers, Dentons realizând structurarea tranzacţiei.

Răzvan Nan, Director Asociat, Dal Advisory, KPMG România, a precizat, în luna martie: "În piaţa din România au fost în cursul anului 2015 portofolii de credite neperformante de peste 5 miliarde de euro scoase la vânzare. Pe parcursul anului au existat o serie de tranzacţii semnificative care nu s-au finalizat, acest lucru ducând la un scepticism al marilor investitori în a analiza astfel de active în România. În cele din urmă, finalul anului a dus la o revenire a pieţei prin anunţarea semnării unor tranzacţii importante, în care KPMG a fost implicat în calitate de consultant: BCR vinde un portofoliu de 1,2 miliarde euro de credite neperformante ale clienţilor corporativi şi IMM-urilor către un consorţiu format din Deutsche Bank, APS şi IFC, iar UniCredit vinde un portofoliu de 400 milioane de euro către Kredyt Inkaso. De asemenea, alte tranzacţii sunt în curs de finalizare şi semnare în primul trimestru din 2016".

Surse apropiate tranzacţiei efectuate de BCR prin operaţiunea "Tokyo", din decembrie 2015, ne-au spus, la începutul acestui an, că BCR mai are de vânzare şi alte împrumuturi neperformante, intenţia instituţiei fiind să externalizeze în continuare astfel de credite.

"Iniţial, BCR a dorit să vândă un portofoliu de NPL de peste 3 miliarde euro. Fiind prea mare acest portofoliu, BCR a trecut la împărţirea sa. Între timp, unele NPL au fost vândute şi este posibil ca altele să se fi adăugat la cele vechi", ne-au explicat sursele noastre, precizând că preţul neperformantelor este stabilit în baza unui mecanism, fiind luate în calcul mai multe variabile.

Reprezentanţii BCR au menţionat că "tranzacţia (n.r. din decembrie 2015) este un reper major în strategia băncii de a accelera soluţionarea portofoliului de împrumuturi neperformante. (...) Tranzacţia îmbunătăţeşte semnificativ lichiditatea băncii şi va permite cu atât mai mult Băncii Comerciale Române să mobilizeze capital către rolul său economic prioritar: a extinde intermedierea financiară din România, a iniţia noi tranzacţii de finanţare şi a sprijini creşterea sănătoasă a economiei".

În luna septembrie a anului trecut, Banca Comercială Română a renunţat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde euro, ca urmare a ofertelor prea scăzute, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Conform presei, în 2014, BCR a vândut credite neperformante în valoare de 2 miliarde lei, obţinând o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24%, faţă de anul 2013.

Jozef Sikela, membru al board-ului Erste Group - acţionarul BCR -, responsabil de corporate banking, a spus, în ianuarie anul curent: "Planul de a curăţa banca este mare şi încă vorbim de câteva miliarde de lei". Domnia sa a afirmat că unul dintre motivele pentru care BCR nu a vândut anul trecut portofoliul de credite neperformante pe segmentul de retail a fost apariţia unor noi legi în România, care au speriat pe toată lumea, iar preţurile oferite pentru pachetul de NPL nu au fost destul de atractive pentru bancă.

Reprezentanţi din piaţa de colectare a creanţelor susţin că, de obicei, astfel de tranzacţii se fac cu discounturi între 80-90%.

Avocaţii clienţilor bancari au cerut public, în mai multe rânduri, ca băncile să ofere disconturi similare debitorilor, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au spus că nu sunt de acord cu această propunere, întrucât ar crea hazard moral.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. .... Avocaţii clienţilor bancari au cerut public, în mai multe rânduri, ca băncile să ofere disconturi similare debitorilor, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au spus că nu sunt de acord cu această propunere, întrucât ar crea hazard moral. 

    Hmmm! ...ar crea hazard moral!? sigur ca da, ar rade debitorii de prosti. 

    Vinde ca poate. Oare unde si la ce pret/randament plaseaza BCR depozitele noastre, daca isi permite sa vanda cu o asemenea larghete. 

    vine pe meleagurile Mioritei. Legi pentru ea Bnr nu s-a gandit, Parlamentul nici atat.

    Sediu in Oslo si isi face veacul prin Europa de Est ca in Europa de Vest nu are de lucru.

    Mult cum m Europa. Acordati multe ajutoare refugiatilor. 

    Foarte bine ! Toti hotii cu ganduri de praduit din munca altora sa fie dati pe mana recuperatorilor, sa li se ia si boarfele de pe ei ! ! !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb