Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut de 12 milioane de euro, în completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Societăţii Regionale de Apă a judeţului Alba pentru a finanţa îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare pentru circa 332.000 de cetăţeni din zona respectivă, a anunţat instituţia financiară internaţională, într-un comunicat transmis, Agepres.
Tranzacţia este sprijinită de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiţii pentru Europa, denumit şi "Planul Juncker".
"Mă bucur să anunţ că sprijinim şi noi acest proiect, care va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor de alimentare cu apă din judeţul Alba şi care este prima operaţiune din sectorul public din România sprijinită de Planul Juncker. Lucrările corespunzătoare vor avea un efect semnificativ asupra sănătăţii publice a oamenilor şi, în plus, vor face infrastructura locală de alimentare cu apă mai eficientă din perspectiva costurilor şi mai ecologică", a subliniat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, conform comunicatului.
La rândul său, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a afirmat: "O apă potabilă de calitate nu ar trebui să fie un lux, ci ar trebui să fie accesibilă pretutindeni în Europa. Acest acord din cadrul Planului Juncker arată valoarea adăugată reală a UE, care investeşte pentru protecţie mediului şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor noştri", arată sursa citată.
Proiectul, cu un cost total preconizat de 114 milioane de euro, include reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea reţelei de apă cu 55 km, precum şi extinderea şi reabilitarea a 115 km de conducte de aducţiune şi a două staţii de epurare. În plus, reţeaua de canalizare din regiune va fi prelungită cu 100 km. În sfârşit, investiţia va ajuta la renovarea a 49 de staţii de pompare şi la construcţia a două staţii de epurare noi.
Reabilitarea principalelor conducte de aducţiune şi de canalizare va reduce scurgerile şi infiltrările şi va spori eficienţa energetică a sistemelor, contribuind astfel şi la atenuarea schimbărilor climatice.
BEI este banca Uniunii Europene de creditare pe termen lung. Instituţia pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale Uniunii. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.
Planul de Investiţii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esenţiale ale UE destinate stimulării investiţiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă şi la stimularea creşterii economice.
Grupul BEI joacă un rol vital în acest plan de investiţii. Datorită garanţiilor din partea FEIS, BEI şi Fondul European de Investiţii (FEI) sunt în măsură să îşi asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, încurajând investitorii privaţi să participe la proiecte. Iniţial, s-a intenţionat ca FEIS să mobilizeze investiţii în valoare de 315 miliarde de euro în întreaga Uniune, pe o perioadă de trei ani, până la jumătatea anului 2018.
În decembrie 2017, Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord de prelungire a duratei FEIS până în 2020 şi de creştere a capacităţii financiare a acestuia până la 500 de miliarde de euro.
În acest an, în luna martie, se preconiza că Planul Juncker va mobiliza investiţii suplimentare de aproape 380 miliarde de euro, printre care peste 2,7 miliarde de euro în România. În acest context, un număr de circa 842.000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din întreaga Europă ar urma să beneficieze de ameliorarea accesului la finanţare.