China i-a acuzat astăzi pe miniştrii de externe din ţările G7, reuniţi în Japonia, că o "calomniază" şi o "denigrează", în urma unui comunicat foarte critic la adresa politicilor chineze, relatează France Presse, conform Agerpres.
"Reuniunea miniştrilor de externe din G7 nu a ţinut cont nici de poziţia solemnă a Chinei, nici de faptele obiective", şi-a exprimat regretul Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Reuniunea G7 "s-a amestecat în afacerile interne ale Chinei, a calomniat şi a denigrat China", a subliniat el în faţa presei, exprimând "nemulţumirea vie" a Beijingului.
Wang Wenbin a fost întrebat despre comunicatul final al şefilor diplomaţiei din Grupul celor şapte ţări puternic dezvoltate (Franţa, Japonia, SUA, Canada, Germania, Italia şi Regatul Unit), în care ei evocă în special îngrijorările faţă de Taiwan, situaţia din Marea Chinei de Sud, din Xinjiang şi Tibet.
G7 a avertizat Beijingul împotriva revendicărilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud, apreciind că ele "nu au bază juridică".
"Printre rânduri, acest comunicat este plin de aroganţă, prejudecăţi şi de intenţia răuvoitoare de a se opune Chinei şi de a-i îngrădi dezvoltarea", a subliniat purtătorul de cuvânt citat.
China a protestat pe cale diplomatică pe lângă Japonia, gazda reuniunii G7, a indicat Wang Webin.
G7 a considerat "indispensabilă" menţinerea păcii în strâmtoarea Taiwan, unde Beijingul a efectuat în urmă cu câteva zile manevre militare după întâlnirea între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi un înalt responsabil american.
China consideră că Taiwanul este una din provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.
Beijingul exercită o puternică presiune militară şi economică asupra Taipeiului de la sosirea la putere, în 2016, a lui Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid pro-independenţă.
"Pentru a menţine într-adevăr pacea în strâmtoarea Taiwan, ceea ce trebuie făcut este să ne opunem clar şi să stopăm orice iniţiativă vizând obţinerea independenţei Taiwanului", a subliniat Wang Wenbin ca răspuns la comunicatul G7.
Cât despre Marea Chinei de Sud, purtătorul de cuvânt al MAE chinez a apreciat că situaţia actuală este "stabilă în ansamblul ei" şi a cerut ţărilor G7 să nu "semene discordie între ţările regiunii" cu declaraţiile lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2023, 15:11)
Atitudinea occidentului impinge China si mai aproape de Rusia,
oare cine a gandit aceasta "bijuterie diplomatica"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2023, 17:29)
Prietenia chinei cu un sistem criminal nu este acceptat într-o democrație
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2023, 19:32)
Prietenia occidentului cu un sistem criminal banderist din Ucraina
este acceptat de democrația occidentala