Belarusul interzice ieşirea din ţară pe cale terestră - începând de la 20 decembrie -, din cauza pandemie covid-19, o măsură denunţată de opoziţie drept o continuare deghizată a reprimării care o vizează, relatează AFP, potrivit News.
Guvernul acestei foste republici sovietice anunţă joi ,într-un comunicat, că a decis "să suspende ieşirea din Belarus atât a cetăţenilor belaruşi, cât şi a străinilor care un titlu de sejur" în ţară.
Această măsură vizează ieşirea prin frontiera terestră, însă legăturile aeriene continuă, precizează Minskul.
Acest decret, publicat miercuri, nu interzice însă ieşirea din ţară la muncă sau la studii, şoferii internaţionali şi diplomaţii sunt scutiţi de restricţii, iar turişti străini pot intra în ţară cu condiţia să stea zece zile în carantină, potrivit Reuters.
Această decizie este denunţată de către reprezenta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia ca menită să impună o "cortină de fier" Belarusului, teatrul de patru luni a unei contestări fără precedent a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
"Regimul face totul pentru a ne transforma ţara într-un nou gulag", denunţă Tihanovskaia, care consideră că închiderea frontierelor are scopul "să ascundă crimele" celui mai puternic om din ţară.
În cadrul reprimării în Belarus, mii de manifestanţi au fost arestaţi, iar alţii au fugit în Lituania, ca Tihanovskaia, sau în Polonia.
Realegerea la începutul lui august a lui Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani şi aflat la putere din 1994, este denunţată drept frauduloasă de către opoziţie şi Occident şi a declanşat proteste în masă.
Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să plece de la putere şi a evocat în mod vag reforme constituţionale.
La începutul pandemiei covid-19, Lukaşenko a minimalizat gravitatea noului coronavirus, a denunţat o "psihoză" şi a refuzat să impună o izolare generală sau să anuleze numeroase evenimente publice
Lukaşenko s-a îmbolnăvit de covid-19.
Belarusul înregistrează 154.392 de contaminări cu noul coronavirus şi 1.238 de morţi din cauza covid-19, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Lui Lukaşenko "nu-i păsa de covid-19 înainte. De-acum belaruşii reprimaţi nu pot nici să fugă şi nici să ceară azil", acuză Tihanovskaia, citată de Reuters.
"Regimul face tot ceea ce poate pentru a ne transforma ţara într-un gulag modern - o imensă închisoare în care domnesc frica şi violenţa", denunţă ea într-un mesaj postat pe Telegram.
Belarusul - fragilizat de instabilitatea politică şi reprimare brutală a manifestaţiilor - se confruntă cu un exod al "creierlor" în Ucraina şi în ţările baltice, care-i atrag pe belaruşi prin proceduri de imigraţie accelerate şi înlesniri fiscale.
Premierul belarus Roman Golovşenko anunţa luna aceasta că autorităţile belaruse depun eforturi în vederea opririi plecării din ţară a întreprinderilor şi tinerelor talente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2020, 20:25)
Belarus urmeaza sa aibe o criza economica severa.
Creditarea este pe genunchi, gdpul nu mai creste real de ceva ani, inflatia nominala in piata e distractie!