Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat,azi, la Arad, că nu a existat nicio solicitare şi nicio respingere pentru survolarea spaţiului aerian românesc de vreo aeronavă civilă în care să fie preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo.
"Eu am în subordine toată partea de trafic aerian civil. Şi m-am interesat puţin. Domnul preşedinte, (Solyom Laszlo, n.r.), care credeam că e civil, nu a vrut să vină cu vreo aeronavă civilă sau cu vreo modalitate civilă. Drept urmare, la noi, nu a existat nimic, nici vreo cerere, nici vreo respingere, nici altceva. În rest, ce a a dorit dânsul şi ce s-a întâmplat în legătură cu dorinţele respective nu le pot comenta pentru că nu le ştiu. Am auzit de la presă că intenţia era cu o aeronavă militară, cu un elicopter militar. (...) Dacă vrei să vii cu mijloace militare, viaţa e mai complicată, mai grea şi plină de neprevăzut", a declarat Radu Berceanu.
Instituţia Prezidenţială a Ungariei a publicat, vineri, 13 martie, pe site-ul propriu, un comunicat în care afirmă că vizita preşedintelui Solyom Laszlo în România a fost devansată pentru ziua de sâmbătă, pentru că autorităţile aeronautice române i-au retras permisiunea de aterizare duminică la Tg. Mureş.
Şeful statului ungar trebuia să ajungă la Târgu Mureş duminică după-amiază, de acolo urmând să participe la festivităţi dedicate Revoluţiei din 1848, în judeţul Harghita.
"Vizita preşedintelui Solyom Laszlo, programată pentru după-amiaza zilei de duminică, în România, în Secuime, a fost devansată pentru după-masa zilei de sâmbătă. Schimbarea datei a fost necesară pentru că autorităţile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Târgu Mureş", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul oficial al Instituţiei Prezidenţiale Ungare.
Comunicatul mai susţine că toate vizitele oficiale şi private ale lui Solyom în statetele vecine au luat în considerare "parteneriatul stabilit şi prin înţelegeri euroatlantice şi au avut drept scop întărirea colaborării, respectiv sprijinirea comunităţii maghiare minoritare, reprezentarea intereselor ei".
Documentul citat mai precizează că un câştig al relaţiilor bilaterale este faptul că fiecare ţară respectă cultura şi istoria celeilalte prin sărbători demne. Atât România cât şi Ungaria consideră ca un principiu de bază preocuparea faţă de conaţionali din cealaltă ţară, mai susţine documentul, fapt dovedit şi prin vizita recentă a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Ungaria.
Surse oficiale au declarat joi, 12 martie, pentru NewsIn, că autorităţile române i-au transmis preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, că vizita sa nu ar fi oportună în această perioadă, luând în calcul intenţia acestuia de a susţine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestărilor din 15 martie. Potrivit aceloraşi surse, autorităţile române vor să dea dovadă de "responsabilitate şi înţelepciune" pentru a nu lăsa ca "atitudinea preşedintelui Solyom să afecteze bunele relaţii dintre cele două state". Sursele citate au mai declarat că, "mai ales într-un moment în care criza economică se agravează", românii şi maghiarii "au nevoie să fie uniţi, nu dezbinaţi".
Întrebat, joi, care este opinia sa în legătură cu acuzaţia potrivit căreia autorităţi abilitate ale statului român l-ar fi sfătuit pe preşedintele Ungariei să nu viziteze Ardealul pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, preşedintele Traian Băsescu a spus că "este problema autorităţilor române" şi nu a făcut alte comentarii.
Oficiali ai Ministerului român al Transporturilor, sub a cărui autoritate se află aeropoortul Târgu Mureş, au declarat că, fiind vorba despre un avion militar, sarcina eliberării şi retragerii autorizaţiilor de aterizare îi revine Ministerului Apărării. Contactat de NewsIn, Ministerul Apărării Naţionale nu a dorit să comenteze situaţia legată de vizita preşedintelui ungar. La fel, MAE român nu a avut nicio reacţie în acest caz.
Preşedintele Ungariei a ajuns sâmbătă în România, cu maşina, şi va participa după-amiază în comuna harghiteană Cozmeni la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848. El se va întoarce la Budapesta în aceeaşi zi.