BERD avertizează Europa Centrală şi de Est în privinţa efectelor crizei creditelor

Allina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2008

BERD avertizează Europa Centrală şi de Est în privinţa efectelor crizei creditelor

Europa Centrală şi de Est nu va putea evita efectele provocate de criza mondială a creditelor ipotecare, avertizează conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), citată de publicaţia britanică Financial Times.

Varel Freeman, prim-vicepreşedinte al BERD, a încercat să tempereze estimările celor care se aşteaptă ca regiunea Europei Centrale şi de Est să profite de pe urma crizei provocate de creditele cu risc ridicat (subprime). Varel Freeman a declarat: "Nu vreau să fiu pesimist, însă cred că este nevoie de o doză de realism. Trebuie să ţinem cont de riscurile care sunt prezente pe aceste pieţe şi, luând în calcul situaţia pieţelor internaţionale, aceste riscuri sunt în mod cert mai mari în prezent decât în urmă cu şase luni". Reprezentantul BERD adaugă: "Pe ansamblu, comunitatea financiară ia la cunoştinţă cu întârziere de aceste modificări, iar anumiţi miniştri şi guvernatori de bănci centrale doresc să pună economiile lor într-o lumină pozitivă".

Varel Freeman a precizat că, în perioada care a trecut din luna iunie 2007 (când a izbucnit criza) şi până în prezent, nivelul dobânzilor plătite de creditorii din regiunea Europei de Est a crescut semnificativ.

"În luna iunie ar fi fost greu să găseşti o diferenţă mai mare de 50 de puncte procentuale între dobânzile oferite de creditori", spune oficialul BERD, menţionând: "Acum, o diferenţă de 50 de puncte a devenit ceva obişnuit, fiind posibil ca variaţia să fie mult mai mare". Acesta a dat ca exemplu Rusia, unde diferenţa între dobânzile oferite de creditori a crescut de la 40% la aproximativ 100%.

Bancherii şi economiştii sunt preocupaţi în special de ţările care înregistrează un nivel ridicat al deficitului de cont curent, respectiv ţările baltice, România şi Bulgaria. Deocamdată însă, cele mai grave efecte provocate de criza creditelor subprime în Europa de Est au fost resimţite de Kazahstan, unde autorităţile au acordat împrumuturi de urgenţă unor bănci care au avut probleme cu asigurarea de finanţare internaţională. Însă, acest stat cu bogate rezerve de petrol are fondurile necesare pentru a trece peste criza subprime şi bancherii apreciază că, până acum, Kazahstanul a făcut faţă turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb