BERD îşi menţine prognoza de creştere a economiei României: +2,6% în 2014

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 septembrie 2014

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi menţine estimările privind creşterea economiei ţării noastre, anticipând un avans de 2,6% în acest an, respectiv de 2,8% anul viitor, conform unui raport care analizează efectele conflictului din Ucraina asupra Europei Centrale şi de Est (CEE).

BERD mai preconizează că rata medie a inflaţiei din România va scădea la 2,3% în acest an, de la 3,2% în 2013, iar rata şomajului se va situa la 7%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima, în luna aprilie, că România va înregistra o creştere economică de 2,2% în acest an, urmată de un avans de 2,5% în 2015, iar Comisia Naţională de Prognoză preconiza, la sfârşitul lunii mai, o expansiune de 2,5% pentru anul curent, respectiv de 2,6% pentru 2015.

De precizat că, în raportul său, BERD avertizează guvernele din Europa Centrală şi de Est asupra majorării cheltuielilor pentru apărare, ca răspuns la conflictul din Ucraina. Banca avertizează, însă, că există spaţiu fiscal limitat pentru astfel de măsuri.

Erik Berglof, economist şef al BERD, a afirmat: "Când guvernele trebuie să strângă în continuare cureaua din cauza efectelor crizei financiare, orice majorare a cheltuielilor militare va fi o povară fiscală suplimentară, care va afecta în viitor redresarea şi reformele economice".

Conform BERD, cele cinci luni de lupte din Ucraina vor afecta creşterea economică în Europa de Est. Banca estimează că PIB-ul celor 31 de state din Europa emergentă (în care activează BERD) va creşte cu 1,2% anul acesta, în condiţiile în care redresarea zonei euro rămâne fragilă. Anul viitor, avansul va ajunge la 1,5%, notează BERD.

Banca menţionează: "Continuarea crizei dintre Ucraina şi Rusia afectează economiile din statele unde este prezentă BERD. Ne aşteptăm doar la o redresare modestă în 2015, după o încetinire semnificativă în acest an. Situaţia volatilă din Ucraina face estimările extrem de incerte".

Conform băncii, recesiunea din Ucraina se va adânci din cauza conflictului, PIB-ul ţării urmând să scadă cu 9% anul acesta şi cu 3% în 2015. În opinia specialiştilor BERD, în situaţia dată, necesităţile de finanţare ale Ucrainei vor depăşi cele 17 miliarde de dolari din programul de asistenţă financiară încheiat cu FMI.

BERD aşteaptă, totodată, ca economia Rusiei să stagneze anul acesta şi să scadă cu 0,2% anul viitor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb