BERD majorează estimările creşterii economice din estul Europei

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 mai 2008

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a urcat estimările privind creşterea economică din 2008 pentru statele din estul Europei şi din fostul bloc sovietic, la aproximativ 6%, relatează Reuters.

Motivul revizuirii estimărilor a fost rezistenţa de care au dat dovadă aceste state în faţa problemelor economice globale. BERD a avertizat, însă, asupra riscurilor inflaţioniste.

"Inflaţia care a ajuns acum la un procent de două cifre în multe state, este problema care la ora actuală aduce cele mai mari presiuni", arată raportul previziunilor economice publicat de BERD la întrunirea anuală care a avut loc în capitala Ucrainei.

"Dacă nu se va lua nicio măsură, inflaţia ar putea crea spirale riscante preţ-salariu, dezechilibre ale cursului de schimb sau ar putea genera un răspuns dur din partea responsabililor de politică monetară", se arată în raportul care evidenţiază o performanţă solidă economică, în ciuda deteriorărilor aduse economiei globale de turbulenţele de pe pieţele internaţionale ale creditelor.

Banca, fondată în 1991 pentru a ajuta statele din fostul bloc sovietic să devină economii de piaţă complet funcţionale, a anunţat în ianuarie că şi-a redus previziunile pentru creşterea anuală în regiune la 5-5,5%, faţă de estimarea anterioară de 6,1%.

Deşi creditorul multilateral şi-a urcat previziunile de creştere economică la "aproximativ 6% în acest an", acest lucru marchează, încă, o încetinire faţă de creşterea de 7,3% înregistrată anul trecut de regiunea bogată în mărfuri, odată cu dezvoltarea spectaculoasă a economiei globale.

BERD a atribuit această încetinire mai multor factori, iar primul dintre aceştia a fost creşterea preţurilor.

"Încetinirea anticipată reflectă o creştere foarte rapidă a preţurilor de consum, care vor afecta cel mai probabil veniturile populaţiei şi consumul, în special în fostele state sovietice", se arată în raport, care atrage atenţia că regiunea ar putea începe să fie marcată de criza globală a creditelor.

"Un mediu internaţional de finanţare mai restrictiv, dublat de creşterea dobânzilor cu scopul combaterii inflaţiei, ar putea reduce creşterea creditării interne şi ar putea limita sporirea investiţiilor interne. În plus, potrivit aşteptărilor, încetinirea creşterii economice va reduce cererea de importuri de la parteneri comerciali cheie, precum statele din zona euro", se arată în raportul BERD.

Instituţia consideră că această criză internaţională a creditelor a avut doar un impact limitat asupra regiunii, pentru că băncile au avut expuneri reduse pe activele structurate din piaţa ipotecară a Statelor Unite - ale căror preţuri în scădere au condus la o blocare a lichidităţii de pe pieţele financiare.

Însă, unele state precum Kazahstanul au avut de suferit pentru că băncile au avut dificultăţi în a asigura fondurile necesare pe pieţele globale de obligaţiuni.

"Previziunile privind creşterea economică s-au deteriorat puternic în Kazahstan, unde creditele din sectorul privat ar putea stagna în termeni reali în acest an", arată raportul BERD. Zona baltică şi sud-estul Europei ar putea suferi, la rândul lor, de pe urma fluxurilor reduse de capital, pe fondul nevoii semnificative de finanţare externă.

Între timp, restricţionarea politicii monetare şi reglementările prudenţiale de combatere a inflaţiei în zona batică şi Europa Centrală au determinat BERD să îşi revizuiască în scădere previziunile privind creşterea economică din aceste state, la 4,7%, cu jumătate de punct procentual mai puţin decât estimase în noiembrie.

Creşterea estimată de BERD pentru sud-estul Europei este de 5% în acest an, faţă de aşteptările din noiembrie, de 6%. În contrast, previziunile de creşteri pentru fostele state sovietice au fost menţinute la 7%, cât estimase BERD în noiembrie.

BERD a cerut măsuri suplimentare de stimulare a ofertei, care să fie adoptate împreună cu cele macroeconomice de politică monetară, pentru menţinerea preţurilor.

Banca a mai insistat asupra investiţiilor mai mari în proiecte legate de eficienţa energetică, pentru a atenua impactul preţurilor din ce în ce mai mari la energie şi a menţionat că ar trebui păstrată atenţia asupra pieţelor agricole.

"Aceasta ar putea include reforme ale pieţelor terenurilor, investiţii în facilităţi de stocare şi infrastructură folosite de companiile agricole şi liberalizarea vânzărilor interne cu ridicata sau cu amănuntul. În contrast, controlul preţurilor ar putea fi ineficient", au spus oficialii BERD.

"Menţinerea comerţului de mărfuri agricole departe de restricţii este în interesul comun al consumatorilor şi al producătorilor din toate statele aflate în tranziţie", arată raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb