Bezna de pe Valea Prahovei

A.T.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 decembrie 2012

Bezna de pe Valea Prahovei

Locuitorii din Breaza şi Comarnic au stat în beznă şi în frig de duminică dimineaţa, când ninsoarea şi vântul puternic au avariat ambele linii de alimentare cu energie din zonă. Bieţii oameni au îndurat frigul cu promisiunea că Electrica Distribuţie Muntenia Nord va relua alimentarea cu electricitate ba duminică seara, ba luni la prânz.

Ghinion s-ar putea spune pentru că în duminica alegerilor s-a găsit să vină vreme rea, fix când autorităţile aveau alte treburi mai importante decât deszăpezirea sau remedierea avariilor din reţeaua de electricitate (acolo unde aceasta încă mai este în administrarea statului).

Ieri dimineaţă, oamenii din Brea­za alergau, disperaţi de frig şi beznă, ca să facă rost de sobe pe motorină sau de generatoare, că de... le-au trebuit centrale pe gaz... Cei mai norocoşi, care nu au renunţat la sobele cu lemne, au stat calmi la poveşti, fără să ducă lipsa televizorului. Ce contează cine a câştigat alegerile când tot pe întuneric stai, ca pe vremea lui Ceauşescu. Aşa mai citeşte omu' o carte la lumina lumânării. Prea mult televizor strică. La fel şi prea multă politică.

Nu este clar dacă bezna de pe Valea Prahovei este o întâmplare nefericită din cauza vremii nefavorabile sau dacă este ghinion făcut de mâna omului.

Ieri dimineaţă, prin Electrica se zvonea că situaţia de pe Valea Prahovei n-a putut fi remediată în 24 de ore pentru că societatea nu dis­pune de echipamentele necesare pentru înlăturarea avariilor. Surse din Electrica Distribuţie Muntenia Nord susţin că societatea a intrat în iarnă fără stocurile de echipamente şi instalaţii obligatorii.

Purtătorul de cuvânt al Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Ion Preda, ne-a declarat că zvonurile sunt false şi că avaria este una gravă, care se remediază greu, din cauza vremii nefavorabile şi a reliefului accidentat: "Nu se pune problema lipsei echipamentelor. Electricienii au lucrat până duminică la ora 23.00 şi luni dis de dimineaţă au fost reluate intervenţiile. Vântul puternic a rupt doi stâlpi ai celor două linii de 110 kv care alimen­tează Comarnicul şi Breaza. Din nefericire, a fost avariată şi linia de medie tensiune de rezervă, în urma ruperii mai multor copaci. Această linie trebuie utilizată când nu sunt funcţionale liniile principale. Durează cel puţin 2-3 luni să remediem problemele la reţeaua de 110 kv. Aşa că lucrăm intens la repararea reţelei de rezervă, vom întregi liniile şi vom face o buclă în reţea astfel încât să alimentăm Breaza din staţiile de la Braşov şi Dâmboviţa".

Domnia sa ne-a precizat că Electrica Distribuţie Muntenia Nord speră să remedieze avariile din zona localităţilor Breaza şi Comarnic luni seara cel târziu (la ora închiderii ediţiei, 18.30, oamenii încă nu aveau lumină).

Statul a privatizat cinci din cele opt filiale ale Electrica pentru ca investitorii privaţi să modernizeze reţelele mai repede şi mai bine. Statul şi-a păstrat trei filiale unde, ne-am fi aşteptat, să vedem o performanţă în alimentarea consumatorilor şi investiţii masive în reţelele de distribuţie. Ei bine, sutele de milioane de euro din privatizări s-au dus în alte părţi. Electrica merge în ritmul vechi cu investiţiile. În schimb, compania nu a dus lipsă, din 2004 încoace, de scandaluri cu contracte date preferenţial pentru lucrări de investiţii şi cu directori numiţi politic, care habar nu au cu ce se mănâncă energia.

Dar toate astea nu-i încălzesc acum pe locuitorii din Breaza şi din alte câteva zeci de localităţi rămase în beznă de duminică. Mai bine că oamenii n-au avut curent că să-l vadă ieri la televizor pe premierul Victor Ponta cum se făcea că-i urechează pe prefecţi, drumari şi pe responsabilii din sectorul energetic spunându-le că gata cu alegerile, USL e bine instalat în Parlament şi că ar face bine să-şi canalizeze eforturile pentru rezolvarea problemelor cauzate de viscol şi ninsori. Nu de alta dar de mâine se instalează iar un cod galben de ninsori în sudul ţării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si a fost doar un strat de 10 centimetri de zapada fara vant

    1. au stat oameni si din constanta , dambovita , timis , etc. fara curent electric si vor mai sta si altii.. se sta si in megacapitala fara multe. dar astia nu merita mentionati , poate pentru ca nu au rude la ziar sau la tv. diseara , cine va avea acces la tv o sa poata vedea ca alte X judete vor sta in bezna cel putin o noapte, e cod galben....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb