BFMTV: Salah Abdeslam le-a declarat anchetatorilor belgieni că Abdelhamid Abaaoud a planificat atentatele de la Paris

Ioana Dogaru
Internaţional / 25 martie 2016

Salah Abdeslam, considerat "creierul" atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris şi arestat vinerea trecută în cartierul bruxellez Molenbeek, şi-a recunoscut rolul în atentatele din capitala Franţei, dar a spus că întreaga operaţiune a fost planificată de Abdelhamid Abaaoud, a relatat vineri postul BFMTV, care a avut acces la documente ale poliţiei federale belgiene din cadrul audierii lui Abdeslam, din 19 martie.

Potrivit sursei citate, Abaaoud a fost şeful celulei teroriste de la Verviers (oraş în estul Belgiei), a fost implicat în atacurile de anul trecut de la Paris şi a fost ucis pe 18 noiembrie 2015 în timpul unei operaţiuni a poliţiei franceze.

În timpul audierii sale din 19 martie, Salah Abdeslam, aflat în prezent într-o închisoare din Bruges, a declarat că "a închiriat maşini şi camere de hotel la cererea" fratelui său Brahim, a recunoscut că a renunţat în ultimul moment să se mai arunce în aer şi a insistat că "responsabilul" pentru atentatele de la Paris "este Abaaoud", relatează BFMTV.

Salah Abdeslam a mai spus că nu-i cunoştea pe cei trei kamikaze de la sala de concerte Bataclan din Paris, dar a confirmat informaţia potrivit căreia "nouă persoane şi cu el" au participat la atacurile din Paris şi de la Stade de France.

Salah Abdeslam a mai spus că fratele lui, Brahim, este elementul central al implicării sale în aceste operaţiuni. Abdeslam a explicat că 'a închiriat maşini şi camere de hotel' la cererea fratelui său Brahim care s-a aruncat în aer la cafeneaua Comptoir Voltaire din Paris. Tot fratele său mai mare este cel care i-a trimis în ascunzătoarea sa din Bobigny centura explozivă ce urma să fie folosită în atentatele din 13 noiembrie 2015. Totodată, Salah mai spune că, 'de fiecare dată când trebuiau achitate diverse lucruri pentru a pregăti atentatele, banii veneau de la Brahim'.

Însă Salah Abdeslam a insistat că responsabilul pentru atacurile de la Paris este Abaaoud.

"Ştiu asta pentru că mi-a spus fratele meu, Brahim. El mi-a spus că Abbaoud este responsabil. L-am întâlnit pe Abaaoud în noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2015. A fost singura dată în viaţa mea când l-am văzut pe Abaaoud", le-a declarat Abdeslam anchetatorilor belgieni. Şi totuşi, cei doi au fost condamnaţi împreună în 2010 în Belgia pentru furt, notează BFMTV.

Revenind la noaptea atentatelor de la Paris, islamistul a confirmat că trebuia să se arunce în aer pe Stade de France, împreună cu alţi trei kamikaze. Salah Abdeslam a susţinut că, dintre cei trei, el îl cunoştea doar pe Bilal Hadfi, nu şi 'pe ceilalţi doi (...) doi irakieni'.

"Trebuia să intru ca un client pe Stade de France. Cu toate acestea, nu aveam bilet", a explicat el anchetatorilor. "Cu toate acestea, am renunţat (la acest plan) în timp ce oprisem maşina. Mi-am lăsat cei trei pasageri din maşină, apoi am demarat. Am condus fără o ţintă anume", a mai spus el. Apoi, după ce s-a plimbat cu metroul, Salah a contactat "o singură persoană, pe Mohammed Abrini".

Totuşi, ancheta a dovedit că, mai înainte, Salah Abdeslam a luat legătura cu mai multe persoane, printre care şi doi prieteni - Mohammed Amri şi Hamza Attou - care au venit să-l recupereze din sudul Parisului pentru a-l duce în Belgia.

Odată ajuns în Belgia, Salah s-a ascuns la Mohamed Belkaid (ucis la 15 martie) în Schaerbeek, apoi la Forest, transmite sursa citată.

Salah Abdeslam, interogat înaintea atentatelor din 22 martie din Bruxelles, a spus că nu-l recunoaşte din fotografie pe Najim Laachraoui, presupusul artificier al celulei pariziene şi care a murit marţi în capitala Belgiei.

Şi totuşi, în septembrie 2015, Abdeslam s-a dus să-l caute pe Laachraoui în Ungaria pentru a-l aduce în Belgia, precizează BFMTV.

După o deplasare în Siria, în 2013, Najim Laacharoui a fost controlat la frontiera austro-ungară, fiind însoţit de Salah Abdeslam şi de Mohamed Belkaid. Laachraoui folosea atunci o identitate falsă, Soufiane Kayal, potrivit sursei citate.

ADN-ul său a fost identificat pe centurile explozive folosite la Stade de France, dar şi la Bataclan, a mai relatat sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb