Bilanţul morţilor în urma incendiilor care aproape au distrus un oraş de pe insula Maui a ajuns la 110, au anunţat miercuri autorităţile din arhipelagul american Hawaii, în timp ce efectuează căutări laborioase şi aşteaptă o vizită a preşedintelui Joe Biden luni, scrie AFP, relatează news.ro.
"Moartea a 110 persoane a fost confirmată", a explicat guvernatorul din Hawaii, Josh Green, în cadrul unei conferinţe de presă, anunţând descoperirea a încă patru cadavre.
Acest bilanţ ar putea creşte considerabil. Pentru că, la o săptămână de la tragedie, salvatorii şi câinii de căutare care cercetează dărâmăturile din Lahaina, oraşul istoric din Maui, au inspectat doar 38% din zonă, potrivit autorităţilor.
"Este o operaţiune de căutare foarte dificilă", a subliniat Deanne Criswell, şefa agenţiei federale responsabilă cu intervenţia în caz de dezastre naturale (Fema).
Medicii legişti dotaţi cu o morgă mobilă au sosit marţi ca întăriri. Printre echipele mobilizate se numără acum experţi care au lucrat la atentatele de la 11 septembrie, la accidentele aviatice şi la incendiile masive din Statele Unite.
Cu toate acestea, sarcina de a localiza şi de a identifica cadavrele în Lahaina, care avea o populaţie de 12.000 de locuitori înainte de dezastru, rămâne una descurajantă. Este posibil ca adevărata amploare a tragediei să nu fie cunoscută peste câteva săptămâni.
Focul a fost atât de intens în fosta capitală a Hawaii încât a topit metalul: multe case au fost reduse la cenuşă, iar cadavrele găsite sunt adesea de nerecunoscut.
Doar câteva cadavre au fost identificate până în prezent. Rudele persoanelor dispărute sunt încurajate să furnizeze ADN-ul pentru a ajuta la identificarea cadavrelor.
Având în vedere numărul de turişti prezenţi în momentul dezastrului, acest lucru reprezintă încă o provocare considerabilă.
Autorităţile "vor trebui să instituie un fel de sistem" pentru a permite rudelor turiştilor dispăruţi să se prezinte la "secţia de poliţie locală", oriunde în SUA, pentru a furniza o mostră de ADN, a explicat Adam Weintraub, un oficial al agenţiei de gestionare a crizei din Hawaii.
Sute de persoane sunt în continuare date dispărute. Unele dintre ele sunt localizate treptat de către rudele lor, pe măsură ce comunicaţiile sunt restabilite pe insulă, dar altele se vor alătura inevitabil rândurilor victimelor tragediei.
Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill vor vizita arhipelagul lunea viitoare, a anunţat miercuri Casa Albă. Cuplul urmează să "se întâlnească cu echipe de salvare, supravieţuitori şi oficiali" luni, 21 august, a anunţat miercuri într-un comunicat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.
"Rămân angajat să mă asigur că populaţia din Hawaii are tot ce are nevoie pentru a-şi reveni după acest dezastru", a scris preşedintele pe X (fostul Twitter).
Joe Biden a declarat rapid starea de catastrofă naturală în Hawaii, ceea ce a permis desfăşurarea de resurse de asistenţă de urgenţă din partea guvernului federal, şi s-a întâlnit de mai multe ori cu guvernatorul statului, Josh Green.
Cu toate acestea, el a fost criticat de opoziţia republicană pentru reacţia sa, considerată insuficientă şi chiar indiferentă faţă de incendii. Deşi a menţionat rapid dezastrul la începutul unui discurs ţinut joia trecută în Utah, preşedintele nu a mai vorbit în mod public atunci când bilanţul s-a agravat dramatic în weekend.
În Hawaii, autorităţile locale sunt, de asemenea, criticate: sirenele de avertizare folosite în caz de tsunami nu au sunat, iar avertismentele de la televizor, radio şi telefoane mobile au fost în mare parte inutile din cauza întreruperilor de curent.
Complet nepregătiţi, zeci de locuitori din Lahaina s-au aruncat în mare pentru a scăpa de flăcări.
O anchetă a fost deschisă pentru a examina gestionarea crizei, iar un sentiment de abandon creşte în rândul unor localnici.
Furnizorul de electricitate Hawaiian Electric este, de asemenea, vizat de o plângere. Acesta este acuzat de neglijenţă şi de faptul că nu a tăiat curentul imediat ce au izbucnit incendiile, ceea ce ar fi putut creşte riscul de incendii din cauza căderii a numeroşi stâlpi de electricitate.
"Ceea ce s-a întâmplat, în opinia mea, a fost la limita neglijenţei", a declarat pentru AFP Annelise Cochran, o femeie în vârstă de 30 de ani care a trebuit să sară în apă pentru a supravieţui.
Alimentate de trecerea unui uragan în largul Hawaii, incendiile au survenit în mijlocul unei veri marcate de evenimente extrême pe planète, legate de încălzirea globală, potrivit experţilor, inclusiv mega-incendii în forêt în Canada.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2023, 08:50)
Si tot 500 $/sinistrat primesc saracii din Hawai ??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2023, 13:24)
Mai mult decat o masina de spalat furata din Ucraina!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2023, 09:27)
Banii se duc în alta parte.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2023, 13:25)
Esti ofticat ca scazut rubla?