BILANŢ DIICOT Criminalitatea economico-financiară, aproape inexistentă în scriptele procurorilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 martie 2021

Criminalitatea economico-financiară, aproape inexistentă în scriptele procurorilor

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) nu pare preocupată de cercetarea infracţiunilor economico-financiare, deşi în ultimii ani au existat mai multe dezvăluiri în mass-media privind anumite acţiuni, aflate la limita legii sau dincolo de ea, în piaţa de capital din ţara noastră, precum şi în sectorul economic. Din bilanţul întocmit de DIICOT pentru activitatea desfăşurată anul trecut, reiese că, din totalul dosarelor soluţionate de procurorii direcţiei, doar 2% s-au referit la infracţiunile economice, 2% s-au încadrat la contrabandă, 1% la evaziune fiscală, 1% la spălarea de bani şi 1% la falsificarea de monedă. La aceasta poate ar trebui să adăugăm că, deşi numele direcţiei se referă şi la terorism, din cauzele pe care procurorii DIICOT le-au cercetat în 2020, doar 1% privesc infracţiunile de terorism şi siguranţă naţională.

În rest, 71,64% din cele 9780 de cauze soluţionate pe fond anul trecut de procurorii DIICOT s-au referit la traficul de droguri, pe locul al doilea situându-se infracţiunile informatice - 13,65% din cauzele soluţionate, urmate de traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile - 5,83% din dosare, conform bilanţului pentru anul 2020 prezentat de reprezentanţii instituţiei publice, la finalul săptămânii trecute.

Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor, în dosarele soluţionate în cursul anului 2020, la nivelul întregii direcţii, a fost de 1.074.153.825 lei şi 1.304.628 euro, iar valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată în cursul anului trecut, la nivelul direcţiei a fost de 132.740.256 lei.

În privinţa criminalităţii economico-financiare, în raport DIICOT se arată că anul trecut s-a constatat o scădere a numărului de cauze vizând constituirea de grupuri infracţionale organizate.

"Acest fapt se datorează, pe de o parte, împrejurării că DIICOT nu mai are competenţa de a efectua urmărirea penală cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală şi, pe de altă parte, contextului pandemic în care s-a desfăşurat activitatea în anul 2020", se arată în bilanţul instituţiei.

Documentul citat mai precizează că s-a înregistrat o scădere a numărului de sesizări/cauze care au ca obiect infracţiunea de contrabandă, prevăzută de Legea nr. 86/2006, infracţiunea de delapidare sau infracţiunea de înşelăciune, toate săvârşite în condiţiile unui grup infracţional organizat.

"În cauzele instrumentate în materia infracţionalităţii economico-financiare au fost efectuate cercetări şi cu privire la infracţiunea de spălare de bani, în scopul identificării şi confiscării bunurilor supuse procesului de spălare a banilor. Complexitatea şi natura faptelor care fac obiectul cercetărilor în materie, la care se adaugă o resursă umană extrem de limitată la nivelul structurii de poliţie specializate au constituit motive obiective pentru care s-au înregistrat întârzieri în soluţionarea unor cauze", se arată în bilanţul DIICOT.

În cursul anului 2020, din cele 1437 cauze de soluţionat având ca obiect infracţiuni din sfera criminalităţii economico-financiare, din care 667 cauze nou înregistrate în perioada de referinţă, a fost soluţionat un număr de 338 cauze. Bilanţul notează, comparativ cu anul 2019, o scădere cu 11,62% a cauzelor de soluţionat, cu 14,05% a cauzelor nou înregistrate şi o scădere cu 7,65% cât priveşte cauzele soluţionate. Dintre acestea, au fost soluţionate prin rechizitoriu şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei un număr de 117 cauze, cu 567 inculpaţi trimişi în judecată.

Pe tipuri de infracţiuni economice, situaţia statistică pentru anul trecut arată un număr foarte mic de dosare soluţionate. Astfel, din cele 387 cauze de evaziune fiscală aflate pe rolul DIICOT, doar 86 au fost soluţionate anul trecut. Din cele 646 de dosare privind infracţiuni la Codul vamal, procurorii direcţiei au soluţionat doar 161, iar din cele 404 cauze privind alte infracţiuni economice, anul trecut au fost soluţionate doar 91.

În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, dacă banii, bunurile şi valorile care au făcut obiectul spălării banilor provin din săvârşirea infracţiunilor date în competenţa DIICOT, din cele 347 dosare de soluţionat în 2020, au primit o rezoluţie doar 64 de cauze. Dintre acestea, au fost soluţionate prin rechizitoriu şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei un număr de 14 cauze, cu 65 inculpaţi trimişi în judecată.

Cu privire la structura grupurilor în raport de care s-a dispus trimiterea în judecată în 2020, se remarcă faptul că a scăzut numărului grupurilor organizate colaborativ, de la 41% în anul 2019, la 34%, şi că majoritatea (73%) sunt constituite din 3-10 membri. 18% din grupurile trimise în judecată au fost compuse din 11-20 membri şi numai 4% au avut în compunere 21-30 membri. Referitor la perioada de timp activă a grupurilor, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată în 2020, 13% dintre acestea au desfăşurat activităţi infracţionale mai mult de 5 ani, 15% au activat între 3 şi 5 ani, iar 72% au desfăşurat activităţi infracţionale între o lună şi 3 ani.

În bilanţ se mai arată că în 41% dintre cauzele trimise în judecată, grupurile de infractori au avut componentă transnaţională a activităţii, ceea ce înseamnă o creştere a infracţiunilor transfrontaliere spre deosebire anul 2019.

Ar mai fi de notat că ponderea cauzelor rămase nesoluţionate de DIICOT în 2020 este de 54,03%, iar din aceasta 59,16% reprezintă dosare privind traficul de droguri - 8.544 cauze, urmat de cauzele având ca obiect infracţiuni informatice (22,99% - 3.320 cauze) şi de cauzele având ca obiect traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile (6,45% - 932 cauze).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb