Tranzacţiile de închiriere/vânzare cu proiecte imobiliare, intermediate de compania de consultanţă imobiliară JLL pe plan local, au ajuns la o valoare de aproape 600 de milioane de euro în acest an, potrivit unui raport al companiei.
Cele mai recente tranzacţii la care JLL a luat parte sunt reprezentarea Prologis în vânzarea către CTP Invest a Prologis Logistic Park şi a Portland în cedarea tot către CTP a Bucharest West, dar şi reprezentarea GLL în achiziţia clădirii de birouri Floreasca Park de la Portland.
Conform sursei citate, JLL a mai fost implicată şi în majoritatea tranzacţiilor realizate pe segmentul logistic, reprezentând Aviva în vânzarea către Lonestar a parcului Pheonix Logistics, dar şi fondul Heitman şi compania Cefin în vânzarea către CTP Invest a parcului logistic Mercury Logistics Park, respectiv a Cefin Logistics Park Arad.
De asemenea, departamentul de Land Development al JLL a realizat în acest an tranzacţii cu terenuri în valoare de circa 30 de milioane de euro, dintre care cea mai importantă este cea prin care Skanska a cumpărat un teren de la firma Pumac.
În plus, pe segmentul închirierilor de spaţii industriale, departamentul specializat din cadrul JLL a fost implicat în aproape o treime din tranzacţiile realizate în acest an. Compania a oferit consultanţă pentru închirierea a circa 80.000 de metri pătraţi în proiecte industriale şi de logistică din întreaga ţară.
Pe piaţa de birouri din Bucureşti, unde în acest an au fost tranzacţionate spaţii de circa 250.000 de metri pătraţi, departamentul JLL a fost parte în tranzacţii de peste 25.000 mp, potrivit sursei citate.
Departamentul de evaluare al JLL a înregistrat o creştere cu 30% a portofoliului de proprietăţi faţă de anul trecut, printre clienţii companiei pe acest segment numărându-se fonduri de investiţii, bănci şi dezvoltatori. Creşterea are la bază atât cererea din partea clienţilor existenţi, cât şi atragerea unora noi, aceştia solicitând evaluările în vederea obţinerii de finanţare, pentru raportările financiare, studii de fezabilitate şi pentru active neperformante. Potrivit sursei citate, JLL intenţionează să extindă serviciile de evaluare şi pentru proprietarii de hoteluri şi de afaceri în domeniul agricol.
Raportul JLL mai arată: "Departamentul de property management s-a axat pe consolidarea relaţiei cu proprietarii şi chiriaşii şi pe creşterea calităţii serviciilor oferite, diversificând serviciile oferite proprietarilor de imobile aflate în administrare. Împreună cu departamentele de închirieri, departamentul de property management a contribuit la creşterea gradului de ocupare al proprietăţilor. În prezent, departamentul administrează 13 proprietăţi comerciale totalizând peste 200.000 mp, din care 56.000 mp retail, 58.000 birouri şi 86.000 mp proprietăţi industriale".
"Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte anul viitor - indicatorii pieţei imobiliare arată foarte promiţător şi toate liniile noastre de business pare că vor fi foarte ocupate în 2016", a declarat Andrew Peirson,managing director al JLL în ţara noastră.