Biografii "pătate" ale candidaţilor la primării

Dana Ispas
Ziarul BURSA #Politică / 4 iunie 2004

Mai multe organizaţii civile au elaborat un ghid pentru alegerea primarilor din Bacău, Brăila, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea şi Timişoara

"Coaliţia pentru un Parlament Curat", formată din 11 organizaţii civile care şi-au propus să informeze cetăţenii în legătură cu faptele şi istoria politicienilor, a prezentat, ieri, "Ghidul pentru alegerea primarilor". Acesta cuprinde biografiile candidaţilor "pătaţi" din şapte oraşe ale ţării. "Criteriile urmărite în redactarea biografiilor au fost elementele de corupţie, migraţia politică şi colaborarea cu Securitatea", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România. Domnia sa a precizat că averea în sine nu reprezintă o dovadă a corupţiei, ci doar averea rezultată din afaceri cu statul, în detrimentul statului sau cînd statul e reprezentat chiar de omul politic sau de partidul său, aflat la guvernare.

În oraşele monitorizate, candidaţii care nu respectă standardele unei administraţii oneste sînt reprezentanţi ai tuturor partidelor. Astfel, au fost identificaţi în Bacău patru asemenea candidaţi: Dumitru Sechelariu (PSD), Ovidiu Budeanu (PNL), Mihai Banu (PD) şi Romeo Stavarache (PUR). Candidaţii din Brăila ale căror biografii sînt considerate "pătate" sînt Anton Lungu (PUR), Vasile Horez (PUNR), Mihai Dănuţ (PRM) şi Constantin Cibu (PNL). Pentru Primăria Clujului, candidaţii Gheorghe Funar (PRM) şi Ioan Rus (PSD) nu întrunesc criteriile societăţii civile. Ghidul publică biografia lui Radu Mazăre, candidat PSD la Constanţa. Mai sînt prezenţi candidaţii la primăria Iaşului: Gheorghe Nechita (PSD), Constantin Neculau (PRM) şi Radu Fenechiu (PNL). La Oradea, candidaţii indicaţi sînt Petru Filip (PD), Mihai Bar (PSD) şi Rozalia Biro (UDMR), iar în Timişoara, Petre Petrişor (PRM), Horia Ciocîrlie (PSD).

Cîte o mie de exemplare din "Ghidul pentru alegerea primarilor" vor fi distribuite locuitorilor din oraşele monitorizate. "Scopul demersului este de a asigura accesul direct al votanţilor, nu doar al consumatorilor obişnuiţi de media, la aceste informaţii, grupate", a spus Alina Mungiu Pippidi.

Una din concluziile monitorizării a fost că, atunci cînd triază candidaţii pe care îi includ pe listele lor, partidele nu aplică aceleaşi criterii pe care le are societatea civilă.

"Coaliţia pentru un Parlament Curat" va face publice la toamnă biografiile tuturor candidaţilor parlamentari pe locuri eligibile din toate judeţele şi din municipiul Bucureşti.

Dumitru Sechelariu are o diplomă de bacalaureat falsă şi a fost condamnat pentru furt în 1983. În timpul mandatului, a vîndut societatea de transport public mamei sale, după care i-a încredinţat exclusivitatea transportului public în oraş. Controlează oraşul şi prin intermediul trustului de presă "Deşteptarea", al cărui patron este, şi a reuşit, tot în timpul mandatului, să achiziţioneze pachetul principal de acţiuni la "Letea SA", unicul producător de hîrtie de ziar din ţară, după o licitaţie la care a participat singur.

Radu Mazăre a fost condamnat la închisoare pentru calomnie în 1996 şi graţiat. În calitate de acţionar la cîteva societăţi private, s-a aflat în conflict de interese cu funcţia de primar din cauza litigiilor dintre acestea şi primărie. Toate conflictele au fost soluţionate în defavoarea Primăriei, deci a publicului constănţean. Radu Mazăre are o avere personală de peste un milion de dolari.

Gheorghe Funar, primarul oraşului Cluj: primar din anul 1992, a fost suspendat din funcţie pentru abuz în serviciu în 2001, iar în 2003 a primit amendă penală. În noiembrie 2003, Curtea de Conturi a pus sechestru pe casa lui Funar pentru a recupera primele şi indemnizaţiile necuvenite încasate de acesta în perioada 2002-2003.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb