BioNTech se confruntă cu primul proces legat de efectele secundare ale vaccinului împotriva Covid-19

A.F.
Companii / 12 iunie 2023

BioNTech se confruntă cu primul proces legat de efectele secundare ale vaccinului împotriva Covid-19

BioNTech va merge luni în instanţă pentru a se apăra împotriva unui proces din partea unei femei din Germania care solicită despăgubiri pentru presupusele efecte secundare ale vaccinului său împotriva Covid-19, primul dintre sutele de posibile cazurilor din ţară, transmite Reuters.

Femeia, care îşi exercită dreptul, în temeiul legislaţiei germane privind confidenţialitatea, ca numele ei să nu fie făcut public, dă în judecată producătorul german de vaccinuri pentru obţinerea unor daune de cel puţin 150.000 de euro pentru vătămare corporală, precum şi despăgubiri pentru daune materiale nespecificate, potrivit tribunalul regional din Hamburg care judecă cazul şi firma de avocatură Rogert & Ulbrich, care o reprezintă.

Reclamanta susţine că a suferit dureri în partea superioară a corpului, extremităţi umflate, oboseală şi tulburări de somn din cauza vaccinului.

Prima audiere este luni.

Tobias Ulbrich, avocat la Rogert & Ulbrich, a declarat pentru Reuters că intenţionează să conteste în instanţă evaluarea făcută de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene şi de organismele germane de evaluare a vaccinurilor conform căreia vaccinul BioNTech are un profil risc-beneficiu pozitiv.

Legea farmaceutică germană prevede că producătorii de medicamente sau vaccinuri sunt obligaţi să plătească despăgubiri pentru efectele secundare numai dacă "ştiinţa medicală" arată că produsele lor provoacă un prejudiciu disproporţionat în raport cu beneficiile lor sau dacă informaţiile de pe etichetă sunt greşite.

BioNTech, care deţine autorizaţia de introducere pe piaţă în Germania pentru vaccinul pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Pfizer, a declarat că, după o analiză atentă, a concluzionat că acest caz este lipsit de fond.

"Profilul pozitiv beneficiu-risc al Comirnaty rămâne pozitiv şi profilul de siguranţă a fost bine caracterizat", a spus firma de biotehnologie, referindu-se la numele de marcă al vaccinului.

Compania a subliniat că aproximativ 1,5 miliarde de oameni au primit vaccinul în întreaga lume, inclusiv peste 64 de milioane în Germania.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că vaccinul Comirnaty al BioNTech, cel mai frecvent utilizat în lumea occidentală, este sigur de utilizat.

Într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută, EMA a reafirmat beneficiile tuturor vaccinurilor pe care le-a aprobat împotriva Covid-19, inclusiv cele ale BioNTech, spunând că numai în primul an al pandemiei s-a estimat că vaccinurile au ajutat la salvarea a aproape 20 de milioane de vieţi la nivel global.

S-a spus că există un risc foarte mic de miocardită şi pericardită, două tipuri de inflamaţie a inimii, în urma vaccinării cu Comirnaty, în principal pentru bărbaţi tineri.

Efectele secundare neaşteptate, după ce un medicament are aprobarea de reglementare, sunt rare.

Viteza fără precedent cu care au fost dezvoltate vaccinurile împotriva Covid în timpul pandemiei a însemnat că potenţialele efecte secundare neobişnuite ar putea să nu fi fost detectate atât de uşor cum ar fi fost în studiile tradiţionale mai lungi.

EMA a spus că monitorizarea siguranţei nu a fost compromisă în timpul evaluării rapide.

Până în mai, EMA a înregistrat aproape 1,7 milioane de rapoarte spontane de reacţii adverse suspectate, ceea ce se traduce în aproximativ 0,2 pentru fiecare 100 de doze administrate.

Aproape 768 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în Spaţiul Economic European (SEE), care include cele 27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Cele mai frecvente efecte secundare temporare sunt durerile de cap, febra, oboseala si durerile musculare.

De asemenea, EMA monitorizează evenimentele adverse sau bolile după vaccinare şi verifică frecvenţele care depăşesc ratele normale în populaţia nevaccinată.

RĂSPUNDERE

Nu este clar cine ar plăti cheltuielile de judecată sau despăgubirile în cazul în care reclamantul va câştiga cauza.

Surse au spus că unele dintre acordurile de cumpărare în vrac ale UE cu producătorii de vaccinuri, inclusiv BioNTech-Pfizer, conţineau derogări de răspundere totală sau parţială atât pentru costurile legale, cât şi pentru eventualele compensaţii, care ar putea obliga guvernele UE să suporte unele dintre costuri.

La fel ca multe alte ţări, Germania are, de asemenea, o schemă de sprijin financiar din sectorul public pentru persoanele care suferă daune permanente din cauza vaccinurilor, cunoscută sub numele de program de compensare fără vină, dar participarea la program nu blochează pe cineva care solicită despăgubiri separat.

Statele Unite au acordat producătorilor imunitate de răspundere pentru vaccinurile împotriva Covid care primesc aprobare de reglementare.

Rogert & Ulbrich spune că a înregistrat aproximativ 250 de dosare pentru clienţii care solicită despăgubiri pentru presupusele efecte secundare ale vaccinurilor împotriva Covid-19.

O altă firmă de avocatură, Caesar-Preller, afirmă că reprezintă 100 de cazuri, ambele firme spunând separat că acoperă aproape toate cazurile din Germania între ele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb