Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a anunţat, miercuri, că în şedinţa Executivului a fost aprobat, printr-un Memorandum, constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru Brexit, precizând că România îşi propune "să joace un rol constructiv în cadrul acestui proces", având ca priorităţi protejarea intereselor românilor şi reducerea impactului asupra bugetului Uniunii Europene.
Ana Birchall a declarat la finalul şedinţei Guvernului, citată de News.ro: "Guvernul României a decis în şedinţa de azi adoptarea acestui Memorandum privind constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană pe acest subiect, dar şi cu alte state cu care ne-am consultat a relevant importanţa organizării la nivel naţional a unei structuri de coordonare interministerială pe tema dosarului Brexit. Acest lucru va permite ca pe tot parcursul negocierilor România să fie pregătită la nivel politic şi tehnic pentru promovarea la nivelul instituţiilor europene a poziţiilor sale prioritare definite şi evaluate permanent în urma unui proces de coordonare interministerială şi validate la nivel politic".
Birchall a precizat că prin Memorandumul aprobat în şedinţă s-a dispus înfiinţarea unui mecanism interministerial care include "mai multe dimensiuni".
Ministrul delegat pentru afaceri Europene a arătat: "Înfiinţarea unui Consiliu interministerial pentru Brexit care va oferi linii politice pentru definirea poziţiilor României. Acesta va fi condus de premier şi coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, un comitet de pilotaj care va pregăti mandatul general al României şi va urmări ansamblul procesului de negociere UE-Marea Britanie şi, la nivel tehnic, vor fi constituite grupuri de lucru interministeriale destinate fundamentării mandatelor sectoriale ale României în negocieri şi aici urmărim cu prioritate libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE şi relaţiile externe şi de securitate".
Birchall a ţinut să îi asigure pe românii aflaţi în Marea Britanie că drepturile lor vor fi respectate şi că situaţia lor este "tratată cu toată responsabilitatea atât de Guvernul României cât şi de instituţiile europene şi de Marea Britanie".
Totodată, ea a precizat că relaţiile economice dintre România şi Marea Britanie vor fi păstrate şi consolidate şi după activarea oficială a Brexit.
Ana Birchall a precizat: "Negocierile nu trebuie să deturneze UE de la îndeplinirea obiectivelor şi priorităţilor sale politice. (...) România va continua să aibă un parteneriat strategic cu Marea Britanie care poate fi consolidat şi aprofundat".
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că indiferent de cadrul viitoarei relaţii UE-Marea Britanie, aceasta trebuie să rămână conectată "cât mai puternic" la Uniunea Europeană.
Aceasta a arătat: "Acordul de retragere ar trebui să constituie o bază solidă pentru o cooperare strânsă reînnoită cu Marea Britanie în domenii de interes comun printre care aş enumera: comerţul, securitatea, apărarea şi politica externă".
Potrivit lui Birchall, România are trei priorităţi, respectiv protejarea cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie, reducerea impactului asupra bugetului UE şi reducerea impactului asupra acţiunii externe, rolului global al Uniunii Europene, inclusiv în vecinătatea sa.