Creşterea TVA şi scăderea salariilor în 2010 nu ar mai fi fost necesare dacă administraţia fiscală ar fi avut un randament la colectarea TVA similar celui din Bulgaria, de 71%, în România procentajul fiind de 54%, afirmă avocatul Gabriel Biriş, expert în fiscalitate. Biriş a comparat rezultatele obţinute de administraţia fiscală din România cu cele ale administraţiei din Bulgaria, care a reformat instituţia în urmă cu câţiva ani, proces pe care îl va derula şi ANAF în următorii ani.
"La TVA, randamentul nostru de colectare este de 54%, faţă de cota teoretică. Deci în loc de 24%, noi strângem 13%, ceea ce înseamnă o pierdere cam de două ori cât deficitul bugetar, doar din TVA", a afirmat într-o conferinţă de presă Gabriel Biriş, citat de Mediafax.
El a arătat că Bulgaria are un randament de colectare de 71%, cu 17 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în România.
"Diferenţa de 17%, dacă o aplicăm la baza noastră mai mare, rezultă că, dacă administraţia noastră fiscală ar fi fost cel puţin la fel de competitivă ca cea bulgărească, în 2010 n-ar fi trebuit mărit nici TVA, nici scăzute salariile", a mai spus Biriş.
Potrivit înţelegerii dintre autorităţile române şi experţii FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, ANAF va fi reorganizată în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administraţii financiare va fi concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.
Sumele colectate din TVA reprezintă 25-26% din veniturile la bugetul general consolidat.